Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Waar is Mark? Daar is Merkel!

Angela Merkel is voor draaiende camera’s doorgaans voorzichtig in haar woordkeus. Woensdag sprak ze achter gesloten deuren in het Europees Parlement de christen-democratische fractie toe. Het blog Politico wist de hand te leggen op een bandopname. Luister mee, acht citaten:

1. „Angst is nooit een goede raadgever voor actie.”

2. „Het is onacceptabel dat we vrijheid van goederen en mensen hebben, maar dat sommige landen zeggen: dit kunnen we niet en dat kunnen we niet, en we kunnen geen Syriërs opnemen omdat we nog niet klaar zijn. Sorry hoor!”

3. „Als iemand zegt: dit is mijn Europa niet, ik accepteer geen moslims... Dan moet ik zeggen: dat is ononderhandelbaar.”

4. „Wie zijn wij als we christenen in de wereld verdedigen en als we dan tegelijk zeggen dat we geen moslims of moskeeën in ons land accepteren? Dat gaat niet.”

5. „Het kan langzaam gebeuren, je kunt zeggen dat Oost-Europa meer dingen aan z'n hoofd heeft. Maar afwijzing uit principe is – met excuus voor mijn botheid – een gevaar voor Europa.”

6. „Wij Oost-Europeanen – ik beschouw mezelf als een Oost-Europeaan – hebben geleerd dat isolement niet helpt.”

7. „Vluchtelingen laten zich niet stoppen als wij hekken bouwen... En ik kan dat zeggen want ik heb zelf lang genoeg achter een hek geleefd.”

8. „Degenen die zo gelukkig zijn geweest dat ze de Koude Oorlog tot een einde zagen komen, denken nu dat je compleet gevrijwaard kunt blijven van bepaalde gevolgen van de globalisering. Ik vind dat heel merkwaardig.”