Onderzoekers op Antarctica drinken wel érg veel

Amerikaanse onderzoeksstation McMurdo op Antarctica. Foto Alan Light
Amerikaanse onderzoeksstation McMurdo op Antarctica. Foto Alan Light

Aan de winternacht komt bijna geen einde, het werk is zwaar en de natuur ruig. Niet vreemd dat wetenschappers, koks, schoonmakers, piloten en technici op Antarctica af en toe een biertje drinken.

Maar het Amerikaanse Zuidpoolpersoneel drinkt wel érg veel. In een rapport beschrijft de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) een reeks aan ‘alcohol gerelateerde incidenten’ op Antarctica: vechtpartijen, onzedelijk gedrag en werknemers die dronken op het werk verschijnen. Precieze getallen ontbreken, maar de personeelschefs die de NSF sprak schatten dat er in anderhalf jaar 34 tot 43 ‘incidenten’ waren. Het NSF-rapport verscheen al in juli, maar kreeg deze week veel aandacht nadat Wired erover schreef.

Om drankmisbruik aan te pakken, stelt de NSF voor om voortaan blaastesten af te nemen bij onderzoekers en technici als vermoed wordt dat ze gedronken hebben. Verder moeten gezagvoerders van de Zuidpoolbases meer mogelijkheden krijgen om regels te handhaven.

De Amerikanen bestieren drie bases op de Zuidpool. De grootste is McMurdo. Hier overwinteren ieder jaar 180 mensen, ’s zomers zijn er 1.000 mensen gestationeerd. Het personeel mag bier en sterke drank kopen in een winkeltje en in de barakken of gemeenschapsruimte opdrinken.

In een reactie aan Wired liet de NSF weten dat er op Antarctica niet disproportioneel veel gedronken wordt. Maar dronkenschap op Antarctica is wel gevaarlijker dan elders: mensen werken met zware machines en hulp is ver weg.

De NSF maakt zich bovendien zorgen over discriminatie tussen wetenschappers en ondersteunend personeel. Technici die over de schreef gaan worden harder aangepakt dan wetenschappers. Sommige onderzoekers bewaarden bier in de labkoelkast en één wetenschapper brouwde zijn eigen bier, maar daar werd niets aan gedaan. Slecht voor het gezag en moreel, concludeert de NSF.

Lees hieronder het hele rapport:

Rapport Antarctisch Programma Verenigde Staten