Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Zorgen bij Tweede Kamer om veiligheid parlementariërs

Bewoners blokkeerden dinsdagavond de weg naar het vakantiepark in Oranje waar asielzoekers worden opgevangen.
Bewoners blokkeerden dinsdagavond de weg naar het vakantiepark in Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Foto ANP / Vincent Jannink

De beveiligingsdienst van de Tweede Kamer is bezorgd om de veiligheid van Kamerleden als zij bijeenkomsten over de asielcrisis bezoeken. Dat blijkt uit een interne mail van de afdeling beveiliging van de Kamer.

In de mail wordt volgens persbureau ANP gesteld dat de hoge instroom van asielzoekers in Nederland tot spanningen leidt, waarbij wordt verwezen naar de gebeurtenissen dinsdagavond in het Drentse dorp Oranje. Boze inwoners van het dorp blokkeerden de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD), die in Oranje kwam uitleggen waarom hij ongebruikte opvangplekken in het dorp toch in gebruik moest laten nemen, tegen eerder gemaakte afspraken met de lokale overheid in.

“Het is voorstelbaar dat tegenstanders, maar ook voorstanders van het debat op bijeenkomsten over het asiel/vluchtelingen dossier Tweede Kamerleden kunnen confronteren met hun ongenoegen”, aldus de mail. Fracties krijgen het advies om het bij de beveiligingsdienst te melden als hun parlementariërs naar een debat in het land gaan en deze bijeenkomsten aan te melden als “verhoogd risicomoment”.