Zit jij te wachten op een 3D-geprinte schoen van Nike?

foto Nike

“Yeah, that’s not that far away.” Dat zei Eric Sprunk, operationeel directeur van Nike, afgelopen week over het 3D printen van een Nike-schoen, gewoon bij je thuis. Je ontwerpt zelf de schoen online en Nike stuurt je het bestand waarmee de 3D-printer aan de slag kan. Je hoeft er je huis niet voor uit. Maar voordat dit werkelijkheid wordt, moet Nike nog wel wat problemen oplossen.

Drie problemen op een rij:

1. Niet iedereen heeft een 3D-printer

Klinkt leuk allemaal, dat thuis printen. Maar heb jij al een 3D-printer in huis? Om een printer nou speciaal aan te schaffen, omdat je nieuwe hardloopschoenen wil, is misschien ook wat overdreven. De prijzen van 3D-printers variëren van enkele honderden, tot duizenden of zelf tienduizenden euro’s. De goedkoopste kost 180 dollar (160 euro), maar kan wel alleen maar kleine objecten printen.

En nee, niet iedereen heeft al zo’n 3D-printer in huis. In 2013 werden wereldwijd 72.500 thuisprinters verkocht. Volgens een schatting van ABN Amro verkochten fabrikanten in Nederland begin dit jaar ongeveer 345 thuisprinters per week.

2. Niet iedere printer kan een schoenzool printen

Een soepele schoenzool maak je niet zomaar. Het is niet van hetzelfde materiaal gemaakt als, zeg, een pistool.

Eerder dit jaar presenteerde ontwerper Oluwaseyi Sosanya een 3D-printer die ook in staat bleek om materialen zoals wol en katoen met elkaar te verweven voordat ze in hun uiteindelijke vorm terecht komen. Zo kunnen ook flexibele producten gemaakt worden. Iets dat bij een schoenzool bijvoorbeeld wel handig is. Nu wordt bij de meeste printers nog vooral gebruik gemaakt van plastic.

3. En de interesse in 3D-printen neemt af

Ruim een jaar geleden was er een ware hype rond het 3D-printen. Het zou de toekomst betekenen voor het maken van producten als auto’s, vliegtuigen en bijvoorbeeld medische hulpmiddelen. Of zelfs bruggen.

De beurskoersen van verschillende fabrikanten van 3D-printers, zoals Stratasys en 3D Systems, schoten omhoog. Maar inmiddels zijn die weer ingezakt.

De techniek blijkt in veel gevallen nog niet zo te werken als werd gehoopt. Een printer die een bulk plastic uitspuugt, of die helemaal niks doet, slecht werkende software, of een tegenvallend eindproduct. En dus is de populariteit van 3D-printers, zoals te zien in de beurskoers van Stratasys en 3D Systems, weer wat afgezwakt.

En dan maken de printers ook nog eens veel lawaai. Probeer dit filmpje maar eens helemaal uit te kijken, met geluid aan. En dat is dan vier uur aan printwerk in iets minder dan twee minuten:

Zou jij dit allemaal overhebben voor een paar nieuwe hardloopschoenen?

    • Marieke ten Katen