Ruim zestig prominente Nederlandse kunstenaars doen vandaag in een brief in NRC Handelsblad een oproep aan het bestuur van beeldende kunstinstelling De Appel om het ontslag van directeur Lorenzo Benedetti terug te draaien. Galeriehouders riepen het bestuur eerder deze week al op hetzelfde te doen.
In de “collectieve brandbrief” zeggen de kunstenaars dat zij het ontslag van Benedetti zien als teken van een fundamenteler probleem, waarbij beeldende kunstinstellingen te veel gedwongen worden tot vercommercialisering. Benedetti werd drie weken geleden al na vijftien maanden als directeur van het door het Rijk en de gemeente Amsterdam gesubsidieerde De Appel ontslagen.
Cri de coeur
Ondertekenaars van de brief zijn onder andere Wendelien van Oldenborgh (vorig jaar winnaar Heineken Prijs), Falke Pisano (winnaar Prix de Rome), Joep van Lieshout, Mark Manders en Ahmet Ögüt. Lonnie van Brummelen, één van de initiatiefnemers, zegt:
“De brief is niet door één kunstenaar geschreven, waarbij de anderen zich hebben aangesloten. Het is een cri de coeur waar zeker dertig kunstenaars aan hebben meegeschreven.”
Het bestuur van De Appel had volgens Van Brummelen kunnen weten dat Lorenzo niet een curator is die tentoonstellingen voor de markt of de subsidiegever maakt:
“Hij is wel een hele goede, waar wij als kunstenaars heel graag mee werken. Het is zonde als er in de kunstwereld geen plaats meer is voor curatoren zoals hij.”
Artistieke koers
De kunstenaars vragen in hun brief om een ‘Appel die niet bezwijkt voor politieke druk om te vercommercialiseren en een eigen artistieke koers blijft varen’ en ‘voor een breed gedragen bestuur, waarin ieder geval één kunstenaar zitting heeft’.
Eerder deze week startte Amsterdamse galeriehouders een onlinepetitie waarin de terugkeer van Benedetti wordt gevraagd. Zijn ontslag ondermijnt volgens hen ‘de bijzondere positie die De Appel al veertig jaar inneemt in de internationale kunstwereld’.
Leiding geven
Gisteren plaatste het bestuur een reactie op de website van De Appel, waarin ze verklaart dat het nog steeds ‘pal staat achter de experimentele koers van Benedetti’, maar dat de reden voor zijn ontslag meer te maken heeft met zijn manier van leiding geven aan de organisatie.
Het bestuur maakte dinsdag bekend dat het de Zwitser Marc-Olivier Wahler heeft aangetrokken als tijdelijk adviseur. De voormalig directeur van het Palais de Tokyo, een vooraanstaande hedendaagse kunstinstelling in Parijs, moet De Appel ondersteunen bij de artistieke koers.
Vanavond houden De Appel en zijn Rotterdamse collega-instelling Witte de With hun jaarlijkse benefietveiling waar werken van bevriende kunstenaars worden geveild. Een aantal kunstenaars heeft aangegeven dat de opbrengst van hun kunstwerken alleen naar Witte de With mag gaan.