Zaak tegen vermeende jihadist Soufiane Z. niet voortgezet

Advocate Tamara Buruma arriveert samen met vrouwen gekleed in nikab bij de rechtszaal. In de speciaal beveiligde rechtszaal De Bunker begon vorige maand het grote Haagse jihadproces.
Advocate Tamara Buruma arriveert samen met vrouwen gekleed in nikab bij de rechtszaal. In de speciaal beveiligde rechtszaal De Bunker begon vorige maand het grote Haagse jihadproces. Foto ANP / Olaf Kraak

De zaak tegen de vermeende Syriëganger Soufiane Z. wordt niet voortgezet, meldt de Rechtbank Den Haag. Z. is is één van de verdachten in het jihadproces tegen tien mannen die samen in de regio Den Haag een criminele organisatie met terroristisch oogmerk zouden hebben gevormd. De rechtbank acht het onwaarschijnlijk dat hij nog leeft.

Volgens mediaberichten zou Z. begin dit jaar zijn omgekomen in Syrië. Ook zijn familie en vrienden gaan ervan uit dat hij is gedood. Inlichtingendiensten AIVD en MIVD konden zijn overlijden niet bevestigen.

De rechtbank kan niet uitsluiten dat Z. zijn dood in scène heeft gezet, maar acht dit onwaarschijnlijk:

“[...] omdat het veronderstelt dat verdachte via zijn broer zijn zieke vader, zussen, echtgenote en kinderen heeft laten voorliegen, zich schuil heeft gehouden voor zijn raadsman, zich in flagrante tegenstelling met zijn gedrag tot dan toe consequent heeft stilgehouden op de sociale media en er in is geslaagd onzichtbaar te blijven voor de Nederlandse politie en inlichtingendiensten.”

Als Z. toch in leven blijkt te zijn, kan hij alsnog worden vervolgd.

Lees ook in NRC: Aansporen om mee te vechten in Syrië?, over het goedpraten van IS-terreur. Is dat een mening uiten of opruiing?