Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

WikiLeaks biedt 50.000 dollar voor opnamen aanval AzG Kunduz

De kliniek van Artsen zonder Grenzen vlak na het bombardement afgelopen zaterdag.
De kliniek van Artsen zonder Grenzen vlak na het bombardement afgelopen zaterdag. Foto AP

WikiLeaks heeft 50.000 dollar geboden voor de militaire opnamen van het bombardement op de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz. De klokkenluiderswebsite wil voor dat bedrag de videobeelden en de cockpitgesprekken die door het Amerikaanse vliegtuig zijn gemaakt ten tijde van het bombardement.

Ook wil Wikileaks graag een verslag van het “volledige onderzoek”, waar het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten mee bezig is. Artsen zonder Grenzen wil een onafhankelijk onderzoek. De organisatie heeft vanaf het begin tegengesproken dat de aanval een vergissing kon zijn. AzG had de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven en tijdens de luchtaanval de VS gesmeekt op te houden.

Bij de luchtaanval afgelopen zaterdag vielen zeker 22 doden en meer dan dertig mensen raakten gewond. De hulporganisatie heeft zich teruggetrokken uit de Afghaanse stad.

TTIP

Het is niet de eerste keer dat Wikileaks geld biedt voor informatie. In augustus bood de klokkenluiderswebsite 100.000 dollar voor de inhoud van het handelsverdrag TTIP. De website haalde toen 102.572,96 dollar op. In 2010 kreeg WikiLeaks de opnamen in handen van een Amerikaanse gevechtshelikopter, die werd ingezet bij de beschieting in Bagdad in 2007 in handen. Bij die aanval kwamen twaalf mensen om het leven onder wie twee journalisten van persbureau Reuters.

Het geld moet nog opgehaald worden en tot dusver heeft de klokkenluidersorganisatie 2.584,84 dollar opgehaald.