Voor het eerst een week zonder ebola

Ebola in Sierra Leone in 2014
Ebola in Sierra Leone in 2014 Foto AP

Afkloppen en vingers gekruisd: de drie West-Afrikaanse landen die het centrum waren van de ebola-epidemie zijn voor het eerst sinds maart 2014 een week zonder nieuwe gerapporteerde gevallen gebleven. Liberia is al ebolavrij verklaard na 42 dagen zonder een nieuwe patiënt. Sierra Leone ontsloeg 28 september zijn laatste patiënten en telt sindsdien de 42 dagen af in de hoop dat het ebola-vrij verklaard wordt. In Guinee is het zover nog niet; daar werden op 27 september nog nieuwe gevallen gemeld.

De epidemie heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO 11.000 levens geëist, voornamelijk in deze drie landen. Sinds begin dit jaar is het aantal nieuwe gevallen drastisch gedaald, maar de WHO waarschuwt dat het gevaar nog niet is geweken. In Guinee worden nog 500 mensen gevolgd die contact hadden met een besmette patiënt, en zowel in Guinee als in Sierra Leone zijn de gezondheidsdiensten het spoor kwijt van mensen die besmet zouden kunnen zijn. (BBC)