Wel een basisplaats bij Bayern, maar geen goals

Nederlands beste voetbalster is de teleurstelling van het WK voorbij. „Ik moet kansen creëren.”

Vivianne Miedema (rechts) in duel met Danique Kerkdijk van FC Twente.
Vivianne Miedema (rechts) in duel met Danique Kerkdijk van FC Twente. Foto Eric Brinkhorst

Ze had het even helemaal gehad met voetbal. Voetbalster Vivianne Miedema zocht met haar vriend afgelopen zomer de Spaanse stranden op. Tien dagen even geen stress, geen druk en al helemaal geen gezeur aan haar hoofd. De inmiddels negentienjarige spits moest na het mislukte WK in Canada nodig bijkomen. Gisteravond ging ze met haar club Bayern München op bezoek bij FC Twente, voor een wedstrijd in de Champions League. Eindstand: 1-1.

„Mijn taak is eigenlijk: ren je rot”, zei Miedema na afloop, nog balend van het gelijkspel. „Dat heb ik denk ik uitstekend gedaan. Ik moet de kansen creëren, niet afmaken. Dat is gewoon lastig voor mij als spits. Het is totaal ander voetbal dan in Nederland.”

Het logo, de beroemde hymne en de miljoenen euro’s ontbraken gisteravond in de Grolsch Veste in Enschede. Toch kwamen er 6.500 toeschouwers af op het heenduel van de Europese topper tussen de kampioenen van Nederland en Duitsland. Onder hen een dertigtal familieleden en vrienden van Miedema.

Migraine-aanvallen

De aanvaller met haar kenmerkende blonde paardenstaart was voor het eerst weer terug op een Nederlands voetbalveld na het teleurstellend verlopen WK voetbal in Canada. Voetballiefhebbers in Nederland verwachtten dat de profspeelster zou excelleren in Oranje en zou opvallen met veel doelpunten, maar het werd een sof.

Miedema had veel last van pijntjes, werd gehinderd door migraine-aanvallen en maakte uiteindelijk geen doelpunten. Nederland werd uitgeschakeld in de achtste finale door de latere finalist Japan. Het leidde tot veel kritiek op haar spel, wat zelfs Miedema in Duitsland niet gewend was. Zo erg zelfs dat moeder Miedema het voor haar dochter opnam. Haar verweer: „Scoren kun je pas als je aangespeeld wordt door je teamgenoten!”, twitterde haar moeder. „Fit is ze zeker.”

De van origine Drentse Torjäger speelt sinds de zomer van 2014 bij Bayern München. Al meteen in haar eerste jaar werd ze landskampioen in de sterkste competitie van het Europese vrouwenvoetbal. Na haar vakantie in Spanje geniet ze weer van haar beroep. Gisteravond maakte ze op bezoek bij FC Twente haar debuut in de Champions League, wat ook voor vrouwen het hoogste podium is.

Haar zaakwaarnemer Leoni Blokhuis, die enkele uren voor de wedstrijd in Enschede nog een kop koffie met Miedema dronk, is blij dat de voetbalster weer plezier aan haar sport beleeft. „Het was niet echt haar WK”, erkent Blokhuis. „Het was voor haar, maar ook voor de rest van het team, een heel nieuwe ervaring. Ze staan in de spotlights en opeens vindt iedereen wat van de speelsters. Daar moeten ze aan wennen. Sommigen zijn tijdens het WK echt afgeslacht in de media.”

Opnieuw in de spits

Miedema zit naar eigen zeggen lekker in haar vel. De Duitse taal heeft ze aardig onder de knie en ze woont met een paar teamgenoten dicht bij het Grünwalder Stadion, de thuisbasis van de vrouwenequipe van Bayern. Ook heeft ze sinds het WK een basisplaats in de Beierse aanval. Miedema kampt nog met één probleem: na vier competitieduels en het debuut gisteren in de Champions League heeft ze nog geen doelpunt gemaakt.

Tegen FC Twente speelde ze weer op de haar vertrouwde spitspositie. Miedema speelt in de Bundesliga soms in een tweespitsensysteem of als vleugelaanvaller. Maar ook in Enschede scoorde ze niet. Met een kopkans vlak na rust was ze dichtbij. De bal miste echter vaart en richting. Renate Jansen (1-0) en Melanie Leopolz (1-1) scoorden met fraaie afstandsschoten in de tweede helft wel.