Bierstrijd

Waarom de grootste brouwer ter wereld de nummer 2 wil overnemen

Foto Reuters

Bierbrouwer AB InBev, de grootste ter wereld, biedt 92 miljard voor concurrent SABMiller, eigenaar van Grolsch. Maar die wil meer geld zien en sputtert tegen. Waarom die overnamepoging, en wat zou een nieuwe megabrouwerij betekenen voor concurrent Heineken? De grootste brouwerijen ter wereld in drie getallen:

£45

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev heeft de afgelopen weken al twee keer een bod gedaan op het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. Op 17 september bood AB InBev 38 Britse pond (51 euro) per aandeel in contanten, vijf dagen later verhoogde het concern zijn bod naar 40 pond (54 euro). Beide keren wees SABMiller het voorstel af. Nu is ook het officiële bod van 42,15 pond (57 euro) per aandeel verworpen. De top van SABMiller zou naar verluidt pas willen praten over een bod van 45 pond.

De afgelopen jaren deed zich in de bierwereld een fusiegolf voor. De grootste vier bierbrouwers hebben nu bijna de helft van de markt in handen.

20,8 procent

AB InBev is al veruit de grootste bierbrouwer ter wereld, met een marktaandeel van 20,8 procent. Het concern is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Eerst gingen in 2004 het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev samen als InBev. Vervolgens nam InBev Anheuser-Busch, de grootste brouwer van de VS, over. Dat was in 2008.

SABMiller volgt op flinke afstand, met een marktaandeel van 9,7 procent. Het concern bestaat sinds 2002 en is een fusieproduct van het in 1895 opgerichte South African Breweries en de Miller Brewing Company, de tweede bierproducent van de VS. Kortom, als de overname slaagt, ontstaat een nóg groter bierconglomeraat. De afstand tot de nummers drie en vier, Heineken en Carlsberg (met marktaandelen van 9 en 6 procent), zou verder worden vergroot.

$64 miljard

De combinatie AB InBev/SABMiller zou goed zijn voor een omzet van 64 miljard dollar, stelt AB InBev. Vorig jaar maakte die brouwer 47 miljard dollar omzet, SABMiller kwam in zijn gebroken boekjaar (tot en met maart van dit jaar) uit op 26,3 miljard dollar. AB InBev waardeert de omzet van SABMiller echter op 17 miljard, zo bleek gisteren uit de presentatie.

Waar biedt de biermarkt vooral kansen?

De topman van AB InBev, de Braziliaan Carlos Brito, beklemtoont dat de twee bierbrouwers elkaar aanvullen en dat de gecombineerde onderneming meer groeimogelijkheden biedt. Vooral over Afrika is Brito enthousiast. Daar is SABMiller – met zijn Zuid-Afrikaanse wortels – sterk verankerd, in tegenstelling tot AB InBev. In de bierwereld komt de groei vooral uit Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. In Europa en Noord-Amerika veroudert de bevolking, waardoor de bierconsumptie afneemt.

Een overname zou in de VS en China op problemen met de mededingingsautoriteiten stuiten. Maar daar komen de bedrijven wel uit, zei Brito gisteren. Nu moet hij er eerst voor zorgen dat hij en de top van SABMiller überhaupt met elkaar aan tafel komen te zitten.