VVD heeft geen haast meer met bombarderen boven Syrië

Nederlandse F-16's bombarderen op dit moment alleen doelen van IS in Irak, niet in Syrië.
Nederlandse F-16's bombarderen op dit moment alleen doelen van IS in Irak, niet in Syrië. Foto ANP / Vincent Jannink

De VVD is niet langer voor Nederlandse luchtaanvallen boven Syrië als die niet onderdeel uitmaken van een internationale coalitie. Volgens Tweede Kamerlid Han ten Broeke heeft het op dit moment geen zin als landen “op eigen houtje” strijders van Islamitische Staat vanuit de lucht gaan bestoken.

Eerder was de VVD er wel voor dat Nederlandse F-16’s hun activiteiten zouden uitbreiden van alleen het Iraakse luchtruim tot boven Syrië. De liberalen vonden het noodzakelijk om IS ook in Syrië te bestrijden. De terreurgroep heeft de afgelopen jaren delen van Irak en Syrië veroverd en daar een islamitisch ‘kalifaat’ uitgeroepen.

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt echter dat de betrokkenheid van Rusland de situatie heeft veranderd. Moskou voert sinds vorige week ook luchtaanvallen uit in Syrië om het regime van president Assad te steunen, tot grote ergernis van de internationale coalitie die onder leiding van de VS sinds vorig jaar doelen van IS bestookt. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei na de woorden van Ten Broeke dat nu alleen het CDA nog voor het direct inzetten van Nederlandse F16’s boven Syrië is.

Kabinet denkt al lang over besluit

Het kabinet worstelt al langer met het nemen van een besluit over of Nederland ook in Syrië moet gaan bombarderen. Aanvankelijk stelde het kabinet dat voor het bombarderen in Syrië een volkenrechtelijke grondslag ontbrak. Daarom werden de luchtaanvallen beperkt tot Irak. Dat land had immers, anders dan Syrië, om internationale steun tegen IS gevraagd. Inmiddels staat vast dat veel aanvallen van IS op Irak uit Syrië komen. Het kabinet concludeerde op basis van juridisch advies dat het volkenrechtelijk mandaat daardoor nu wel aanwezig is.

Koenders vindt nog steeds dat voorrang moet worden gegeven aan het vinden van een politieke oplossing voordat Nederland tot bombardementen op Syrië zou overgaan. Koenders wordt daarin gesteund door coalitiepartij PvdA. Dat het kabinet lang nodig heeft om tot een besluit te komen, vindt de minister te verdedigen, zei hij vanmiddag in de Kamer. “Dit is geen kwestie van treuzelarij, maar voorkomen dat er fouten worden gemaakt.”