Verklaring van Bill Cosby blijft tot december verzegeld

Bill Cosby.
Bill Cosby. Foto AP / Brennan Linsley

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby zal morgen onder ede een verklaring afleggen over zijn vermeende misbruik van een vijftienjarig meisje in 1974, maar die zal in elk geval tot december verzegeld blijven. Dat meldt persbureau Reuters.

In december wordt bepaald of verklaring openbaar wordt

Een rechter in Los Angeles oordeelde gisteren dat de aanstaande verklaring van de komiek niet direct beschikbaar zal zijn voor het publiek.

Pas nadat Cosby’s getuigenis uitgebreid door de rechter is bekeken, zal die in december bepalen welke delen van de verklaring openbaar worden gemaakt.

Cosby diende zelf het verzoek in voor de verzegeling van zijn getuigenis. Advocaat Gloria Allred, die ruim twintig vrouwen vertegenwoordigt die zeggen misbruikt te zijn door Cosby, was niet blij met het verzoek. Allred meldde dat er meer transparantie in de zaak moet komen.

De zaak die morgen speelt

Morgen moet Cosby voorkomen in een zaak van de nu 50-jarige Judy Huth. Zij heeft Cosby aangeklaagd voor seksueel misbruik in Hugh Hefners Playboy Mansion in Los Angeles toen zij 15 jaar was. Huth wordt ook vertegenwoordigd door Allred.

Tien jaar geleden was Andrea Constand de eerste die met een aanklacht kwam. Zij werd naar eigen zeggen begin 2004 door Cosby gedrogeerd en aangerand. Maar het kwam niet tot een rechtszaak: er werd geschikt, voor een onbekend bedrag. Daarna waren er sporadisch nog wat aanklachten, maar overtuigend bewijs ontbrak en Cosby ontkende alles. De zaken kregen amper aandacht.

Amerikaanse komiek brengt Cosby in de problemen

Sinds oktober 2014 neemt het aantal aanklachten tegen Cosby toe. De Amerikaanse komiek Hannibal Buress zorgde ervoor dat de verdenkingen rondom Cosby aandacht kregen in de media. Tijdens een stand-up comedyshow noemde hij Cosby “een serieverkrachter”. Het filmpje ging viral en vanaf dat moment zochten verschillende vrouwen contact met de pers. Met deze drie aantijgingen erbij staat de teller nu op 38 vrouwen die hebben aangegeven dat Cosby hen drogeerde en seksueel misbruikte.

In 2005 heeft Cosby onder ede verklaard dat hij in ten minste één geval een slaapmiddel (quaaludes, inmiddels verboden) had gebruikt om een vrouw het bed in te krijgen. Destijds werd overeengekomen dat de rechtbankstukken niet openbaar zouden worden gemaakt.

Begin juli 2015 zei de advocaat van Cosby dat het genant zou zijn als die documenten na tien jaar gepubliceerd zouden worden. Naar aanleiding van die ietwat onhandige uitspraak vroeg persbureau AP om openbaarheid en kreeg het de stukken.

‘DE IDEALE HUISVADER’

Cosby stond door zijn rol in de succesvolle tv-serie The Cosby Show juist jarenlang bekend als “de ideale huisvader”. Als de goedmoedige Cliff Huxtable was hij een icoon: in de jaren 80 hét voorbeeld van een nette succesvolle (zwarte) Amerikaan. Dat beeld is nu aan diggelen.

Lees ook de reconstructie van mediaredacteur Peter Zantingh: 35 vrouwen kijken Cosby aan