Lionel Messi toch vervolgd voor fraude - 22 maanden geëist

De Spaanse advocaat-generaal heeft 22 maanden cel geëist tegen Lionel Messi. Dat blijkt stukken in handen van Reuters. Messi en zijn vader worden verdacht van belastingfraude.

Archiefbeeld van Lionel Messi uit 2013. Ook toen moest hij voor de fraudezaak bij de rechtbank verschijnen.
Archiefbeeld van Lionel Messi uit 2013. Ook toen moest hij voor de fraudezaak bij de rechtbank verschijnen. Foto EPA / Marta Perez

De Spaanse landsadvocaat heeft 22 maanden cel geëist voor Lionel Messi. Dat blijkt uit stukken in handen van Reuters. Messi en zijn vader worden verdacht in drie belastingfraudezaken. Een hoge rechter heeft geoordeeld dat de sterspeler van FC Barcelona vervolgd moet worden, hoewel justitie gisteren nog adviseerde dat niet te doen.

Lionel en Jorge Messi werden er twee jaar geleden van beschuldigd belasting te hebben ontdoken tussen 2007 en 2009. Spanje zou daardoor ruim vier miljoen euro zijn misgelopen. Volgens de landsadvocaat staat op ieder van die zaken een celstraf van zeven maanden, waardoor Messi in totaal 22 maanden cel boven het hoofd hangt.

Het OM zei gisteren in het advies dat vader Jorge verantwoordelijk was en zoon Lionel slechts zijn handtekening zette. Het Catalaanse Hof oordeelde echter mede op advies van de landsadvocaat dat de Argentijnse voetballer mogelijk wel iets te verwijten is.

Bij de fraude zouden inkomsten van portretrechten illegaal zijn ondergebracht bij brievenbusfirma’s in belastingparadijzen. Zo is volgens AFP een bedrag van 4,16 miljoen euro aan belastinggeld verduisterd. Bij FC Barcelona worden meerdere spelers en bestuurders (€) in verband gebracht met fraude.