Pas toen oppositie en sociale media riepen ‘waar Rutte bleef’ in de asielcrisis kwam hij met reactie

Pas toen gisteravond bleek dat de bekende VVD-tactiek van niet-op-elk-dingetje-reageren deze keer averechts werkte. Pas toen de hele oppositie in de Tweede Kamer al de retorische vraag had gesteld waar premier Rutte toch was. Pas toen D66-leider Alexander Pechtold de vergelijking trok met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en die negatief voor Rutte uitviel – Merkel nam het asieldossier zelfs over van haar minister van Binnenlandse Zaken. Pas toen op sociale media foto’s langskwamen van woestijnen: ‘Nee, hier is hij ook niet!’ Pas na dat alles kwam premier Mark Rutte vanuit de Verenigde Staten met een korte verklaring over de escalatie in het dorpje Oranje van afgelopen dinsdag. Boze burgers blokkeerden daar de auto van staatssecretaris Dijkhoff, toen die uitleg was komen geven waarom er méér asielzoekers dan afgesproken moesten worden opgevangen. „Ik reageer nooit op binnenlandse kwesties als ik op reis ben. Dan is het aan de vicepremier”, zei Rutte dinsdag nog op een verzoek om een reactie. Gisteren kwam die dan toch: Rutte zei dat hij 24 uur per dag in contact staat met leden van het kabinet in Nederland en dat hij staatssecretaris Klaas Dijkhoff „om het uur” aan de telefoon heeft. (NRC)