Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Russische kruisraketten bedoeld voor Syrië komen terecht in Iran’ - Rusland ontkent

Russische oorlogsschepen vuurden twee dagen geleden al 26 kruisraketten af op doelen in Syrië.
Russische oorlogsschepen vuurden twee dagen geleden al 26 kruisraketten af op doelen in Syrië.

Vier kruisraketten, die waren afgevuurd vanaf een Russisch oorlogsschip op doelen in Syrië, zijn terecht gekomen in Iran. Dat melden Amerikaanse autoriteiten aan persbureau Reuters. De Russische minister van Defensie ontkent dit nieuws, volgens hem zijn er geen doelen in Iran geraakt.

Rusland bestookt sinds een paar dagen Syrische doelen met kruisraketten vanuit de Kaspische Zee. Eerder begon het land al met aanvallen vanuit de lucht. De ligging van de Russische oorlogsschepen in de Kaspische zee, zorgt ervoor dat kruisraketten een afstand van 1.500 kilometer moeten afleggen, over zowel Iran als Irak. Poetin zei daar gisteren live op tv over:

“Dat we schieten vanuit de Kaspische Zee, over een afstand van 1.500 kilometer, en de doelen exact hebben geraakt, toont grote bekwaamheid.”

Russische oorlogsschepen vuurden twee dagen geleden al 26 kruisraketten af op doelen in Syrië. Tegelijkertijd geven Russische straaljagers en gevechtshelikopters luchtsteun aan een groot offensief van Syrische regeringstroepen in het midden van het land. Het gaat volgens lokale activisten om de zwaarste gevechten in maanden.

Gevaarlijke situaties

Vandaag schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer in de krant dat het Russische optreden leidt tot hoog oplopende spanningen met het Westen:

“Russische gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen dagen drie keer riskante confrontaties gehad met Turkse F-16’s in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. En vandaag meldde het Turkse leger weer een nieuw incident. Luchtafweergeschut in Syrië nam anderhalve minuut lang Turkse straaljagers in het vizier.”

Lees het hele verhaal van Toon Beemsterboer in de krant van vandaag of online: Rusland voert militaire actie Syrië op