Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Anti-islam-mars Utrecht verboden

Uit vrees voor confrontaties met tegendemonstranten, heeft Utrecht de anti-islamitische Pegida-beweging verboden zondag een mars te houden door het centrum van Utrecht. Aanhangers van uit het Duitse Dresden afkomstige protestbeweging mogen wel samenkomen bij Vredenburg. De tegendemonstranten hebben het Janskerkhof aangewezen gekregen. Zij mogen ook niet door de stad lopen. Het marsverbod is afgekondigd door burgemeester Van Zanen, in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. De gemeente: „Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen.” De politie zal optreden tegen discriminerende leuzen. (ANP)