Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Pauw wint opnieuw Sonja Barend Award voor beste tv-interview

Sonja Barend en winnaar Jeroen Pauw (interview: Frans Timmermans, Pauw) met de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview, in de studio van DWDD. Het gesprek met Pauw was volgens de jury het spannendste van het seizoen.
Sonja Barend en winnaar Jeroen Pauw (interview: Frans Timmermans, Pauw) met de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview, in de studio van DWDD. Het gesprek met Pauw was volgens de jury het spannendste van het seizoen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Jeroen Pauw heeft de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview, vandaag gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn gesprek in het programma Pauw met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de ramp met de MH17.

Twitter avatar VARAgids VARAgids Kijk! @jeroenpauw wint ‘m weer! Matthijs: “Maar pas bij drie keer op rij ben je écht de beste interviewer van Nederland” #sonjabarendaward

Timmermans zei in de uitzending dat een slachtoffer gevonden was met een zuurstofmasker op, wat zorgde voor commotie onder nabestaanden. Uiteindelijk bleek het te gaan om één Australisch slachtoffer. Timmermans liet later weten zijn uitspraken te betreuren, omdat hij het leed van families van de slachtoffers mogelijk had verergerd.

Bekijk hier het winnende interview:

Vorig jaar ook al winnaar

In het interview werd ook gesproken over Timmermans’ nieuwe baan als eurocommissaris. Ook vorig jaar won Pauw de prijs, die een initiatief is van de VARAgids. Toen won de presentator de Award voor een gesprek met PVV-Kamerlid Fleur Agema in het programma 5 jaar later. Andere laureaten zijn Matthijs van Nieuwkerk, Twan Huys en Clairy Polak.

De winnaar werd gekozen door een jury van veertig leden met andere interviewers, tv-analisten en journalisten. De prijs werd uitgereikt in het programma De Wereld Draait Door. Sonja Barend, naar wie de prijs is genoemd, was zelf ook aanwezig bij de prijsuitreiking.