Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Oud-minister Job de Ruiter overleden - ‘geprezen om kennis en deskundigheid’

Job de Ruiter in Leidschendam in 2006.
Job de Ruiter in Leidschendam in 2006. Foto Roger Dohmen / Hollandse Hoogte

Oud-minister van Justitie en Defensie Job de Ruiter is overleden op 85-jarige leeftijd. De Ruiter is op 4 oktober overleden in zijn woonplaats Naarden, maar dat heeft zijn familie vandaag pas in dagblad Trouw bekendgemaakt.

Minister van Justitie onder Van Agt

De Ruiter was CDA-minister van Justitie van 1977 tot 1981 in het eerste kabinet-Van Agt en minister van Defensie in het eerste kabinet-Lubbers.

De Ruiter en zijn VVD collega van Volksgezondheid Leendert Ginjaar verdedigden met succes een wet die abortus mogelijk maakte. Als minister van Defensie hield hij zich bezig met de mogelijke plaatsing van kruisraketten in Woensdrecht. Tegen dat voorstel bestond grote weerstand: er ontstonden massademonstraties in Amsterdam in 1981 en in Den Haag in 1983. Uiteindelijk ging de plaatsing niet door.

Eind jaren zeventig brak De Ruiter de weerstand in het parlement tegen het onderbrengen van pleegkinderen bij homoparen. Zijn beslissende argument was dat het in de pleegzorg boven alles gaat om de vraag of een kind in een veilige en geborgen omgeving kan opgroeien. De seksuele geaardheid van pleegouders was volgens hem ondergeschikt aan dat belang.

‘Zo betrouwbaar als De Nederlandse Bank’

Na zijn werk als minister werkte hij vier jaar lang als procureur-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam en als bijzonder hoogleraar personen-, familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

De Ruiter werd alom gerespecteerd om zijn kennis en deskundigheid, in Den Haag en in de universitaire wereld. Zijn naam stond synoniem voor betrouwbaarheid, ‘De Ruiter is zo betrouwbaar als De Nederlandse Bank’ schreef Trouw in een artikel in 1998.

Hij werd omschreven als een “ingetogen en aimabele man”, een “vasthoudend” type met een loopbaan vol wendingen, maar altijd in het teken van het recht.