Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Online kunstwerk tegen het denken in gemiddelden in vluchtelingendebat

De Amsterdamse kunstenaar Jeroen van der Most laat zien hoe de Nederlandse gezichten veranderen als er Syrische vluchtelingen bij komen. De creatie is een reactie op het cijferfetisjisme in het vluchtelingendebat.

De Amsterdamse kunstenaar Jeroen van der Most is het cijferfetisjisme in het vluchtelingendebat helemaal beu. Hij maakte om die reden ‘Het Gemiddelde Gezicht’, een online kunstwerk waarmee hij wil aantonen dat er in het vluchtelingendebat veel te weinig aan het individu wordt gedacht.

Met het tooltje kun je zien hoe het gemiddelde gezicht in Nederland anders wordt. Het is simpel: hoe dichter je bij een asielzoekerscentrum woont, hoe meer het gezicht verandert. Maar, zegt Van der Most: “Als je goed kijkt, verandert er eigenlijk heel weinig aan het gemiddelde gezicht. Terwijl er voor het individu heel veel invloed kan hebben”

Klik op de afbeelding om naar het kunstwerk te gaan en de tool te proberen:
Website Jeroen van der Most

In het kunstwerk is niet één gezicht helder. Wat de kunstenaar eigenlijk wil zeggen: gemiddelden lijken interessant, maar zeggen dus eigenlijk niets. Vooral de politici grijpen graag naar gemiddelden; iets wat hij hekelt:

“Zowel voor- als tegenstanders van de vluchtelingen komen met argumenten gebaseerd op statistieken en gemiddelden. De tegenstanders zeggen dan iets als ‘gemiddeld genomen zal 1 op de x-aantal vluchtelingen werkloos blijven’ of ‘een bepaald percentage vluchtelingen ontvangt uitkeringen’.”

Ook voorstanders van de vluchtelingen maken zich hieraan schuldig, meent de kunstenaar:

“Voorstanders draaien het positiever. Zeggen ze ’1 vluchteling op de 170 inwoners is nihil’ Daarbij denken ze niet aan de impact voor individuen. Het individuele drama wordt volledig weggecijferd.”

Foto’s van Nederlandse en Syrische gezichten

De kunstenaar verzamelde foto’s van driehonderd Nederlandse en driehonderd Syrische gezichten. Man, vrouw, alles. Daarna ontwikkelde hij een stukje software waarmee berekend kon worden welke kleurwaarden de pixels hebben. Daarmee werd het gemiddelde gezicht berekend.