‘Schorsing voor FIFA-baas Sepp Blatter; collega Platini wacht mogelijk zelfde lot’

FIFA-president Sepp Blatter heeft manmoedig gereageerd op zijn dreigende schorsing. Dat zei zijn persoonlijk adviseur gisteren naar aanleiding van berichtgeving in verschillende media, waaronder Die Welt. De Duitse krant meldde dat de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA de Zwitserse president voor negentig dagen wil schorsen naar aanleiding van het omvangrijke onderzoek naar corruptie, fraude en omkoping binnen de mondiale bond. „Hij hoorde het in de loop van de middag”, aldus zijn raadsman. „Hij is er kalm onder. Vergeet niet dat hij zelf de geestelijke vader is van de ethische commissie.”

Blatter zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan het omkopen van UEFA-preses Michel Platini. Die zou hij 1,8 miljoen euro hebben betaald om steun te verkrijgen bij zijn herverkiezing als baas van de FIFA. Volgens Die Welt hangt Platini nu dezelfde schorsing boven het hoofd bij de ethische commissie. Platini is een van de bestuurders die Blatter in februari wil opvolgen bij diens aftreden bij de FIFA. Mocht de ethische commissie de dreigende schorsing bekrachtigen - dat zou vandaag of morgen gebeuren - dan is de vraag wie Blatters taken overneemt tot februari. Hoewel de statuten niks vermelden over tijdelijke schorsingen, lijkt Kameroener Issa Hayatou formeel de voornaamste kandidaat. Dit omdat hij de langstzittende vicevoorzitter is. (NRC, ANP)