Obama biedt excuus aan na aanval ziekenhuis Kunduz

De luchtaanval was een vergissing, zei Obama. Er is veel kritiek op de vage reacties van het leger.

Een gewond staflid van Artsen zonder Grenzen wordt behandeld in een Italiaans ziekenhuis in Kabul.
Een gewond staflid van Artsen zonder Grenzen wordt behandeld in een Italiaans ziekenhuis in Kabul.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren telefonisch excuses aangeboden aan Artsen zonder Grenzen, na de luchtaanval op een ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz vorige week. Volgens Obama was de luchtaanval, waarbij zeker 22 doden vielen, een vergissing.

Artsen zonder Grenzen wil een onafhankelijk onderzoek. AzG heeft vanaf het begin tegengesproken dat de aanval een vergissing kon zijn. De organisatie had de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven en tijdens de luchtaanval gesmeekt op te houden.

De regering-Obama heeft de afgelopen dagen zware kritiek gekregen, niet alleen om de aanval op een ziekenhuis, maar ook om de schimmige en soms ronduit tegenstrijdige reacties van het Amerikaanse leger. The New York Times riep in een commentaar op tot een onderzoek, want ook Amerikanen „maken dodelijke fouten. [...] In het internationaal humanitaire recht kan een aanval op een ziekenhuis een oorlogsmisdaad zijn.”

Er is ook opmerkelijk veel kritiek op de Amerikaanse journalistiek. Journalist Glenn Greenwald schreef op zijn site theintercept.com dat het leger te vaak in de pers wegkomt met vage verklaringen. Volgens Greenwald krijgt deze aanval veel meer aandacht dan vergelijkbare gebeurtenissen, omdat het om een westerse organisatie gaat, met Engels sprekende woordvoerders, die moeilijker te negeren zijn dan lokale bronnen.

Een foto van een twitteraar, @onekade, ging viral. Hij bekritiseerde een kop in The New York Times, die volgens veel bloggers te volgzaam zou zijn in zijn verslaggeving: ‘US is blamed after bombs hit Afghan hospital’. Hij streepte de woorden ‘is blamed after’ en ‘hit’ door, en schreef erbij: „Hoe moeilijk kan het zijn?”