Noord-Ierland debuteert op EK - ook Portugal plaatst zich

Noord-Ierland debuteert volgend jaar op het EK voetbal in Frankrijk. Ook Portugal wist zich vanavond te kwalificeren.

Noord-Ierland viert het scoren van het eerste doelpunt tegen Griekenland met de coach
Noord-Ierland viert het scoren van het eerste doelpunt tegen Griekenland met de coach Foto EPA / Andrew Paton

Noord-Ierland debuteert volgend jaar op het EK voetbal in Frankrijk. Dat was te danken aan de overtuigende zege op Griekenland, al lang uitgeschakeld, vanavond in Belfast: 3-1. Steven Davis was met twee doelpunten de gevierde man.

Davis opende de score op Windsor Park tien minuten voor rust op aangeven van Stuart Dallas. In de tweede helft zorgden Josh Magennis en opnieuw Davis voor aanhoudende jubel op de tribunes. Daar kon de late tegentreffer van Hristos Aravidis niets aan veranderen. Het duel stond onder leiding van Bas Nijhuis. De Nederlandse arbiter hield de kaarten op zak.

Ook Portugal zeker van EK

Ook Portugal is komende zomer een van de 24 landen op het EK voetbal. De Portugezen verzekerden zich vandaag van deelname aan de eindronde door Denemarken met 1-0 te verslaan. De Denen lopen rechtstreekse plaatsing waarschijnlijk mis, of Albanië moet zondag punten verspelen bij Armenië.

Twitter avatar selecaoportugal selecaoportugal Juntos conseguimos! / Together we did it!
#EURO2016 #ESTAMOSLÁ http://t.co/vNJjlcwI0o

Albanië verloor op eigen veld in Tirana met 0-2 van Servië.

Duitsland wacht nog op EK-ticket

Wereldkampioen Duitsland is één duel voor het einde van de kwalificatiereeks voor het EK, nog steeds niet zeker van deelname aan de eindronde volgend jaar zomer in Frankrijk. De Duitsers gingen vandaag in Dublin met 1-0 onderuit bij Ierland. Omdat Polen in Glasgow in blessuretijd een punt veiligstelde tegen Schotland (2-2), hebben de Duitsers nog een punt nodig om zich te plaatsen.

Twitter avatar DFB_Team Die Mannschaft Schlusspfiff in #Dublin. #IRLGER 0-1 #DieMannschaft

Duitsland gaat nog wel aan kop in poule D, met negentien punten na negen wedstrijden. Polen staat tweede met achttien punten. Ook Ierland (derde) heeft achttien punten. Polen en Ierland staan zondag tegenover elkaar in Warschau. Als dat duel in een gelijkspel eindigt en Duitsland verliest op eigen veld van Georgië, dan zijn de Duitsers op basis van onderling resultaat veroordeeld tot het spelen van play-offs om een EK-ticket. (ANP)