Nederlandse vermoedelijke Syriëgangers opgepakt in Bulgarije

Archiefbeeld van een deel van de Bulgaars-Turkse grens waar het trio opgepakt zou zijn.
Archiefbeeld van een deel van de Bulgaars-Turkse grens waar het trio opgepakt zou zijn. Foto EPA / Vassil Donev

De Bulgaarse politie heeft drie Nederlanders opgepakt die vermoedelijk op weg waren naar Syrië. Het gaat om een man van 22, een man van 18 en een meisje van 17. Tegen de twee mannelijke verdachten was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bevestigt de arrestatie van een 18-jarige man uit Almere. Tegen hem werd afgelopen vrijdagmiddag al een zogenoemd EAB uitgevaardigd. Het meisje uit Utrecht was bij de autoriteiten nog niet in beeld als verdachte.

Vermissing

Volgens het OM was er geen reden om aan te nemen dat het meisje van plan was uit te reizen. Haar ouders hadden haar vrijdagavond als vermist opgegeven toen ze na school niet was komen opdagen bij het eten. Ook de politie beschouwde de zaak als een vermissing. Pas nadat de Bulgaarse autoriteiten haar in de nabijheid van de man uit Almere hadden gesignaleerd in Sofia werd ook tegen haar een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het lijkt er volgens het OM op dat ze zondag bij de grens tussen Turkije en Bulgarije uit een bus zijn gehaald.

De derde verdachte, een 22-jarige man uit IJmuiden kwam bij justitie in beeld toen hij enige tijd geleden in Turkije werd opgepakt met valse papieren. Hij keerde terug naar Nederland, maar werd in de gaten gehouden omdat vermoed werd dat hij alsnog zou proberen af te reizen naar Syrië. Ook tegen hem is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, laat het OM Noord-Holland weten.

Islamitische Staat

De verdachten hebben vermoedelijk banden met aan IS-gelieerde organisaties. Ze zouden via Turkije op weg geweest zijn naar Syrië. Ze zijn gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Naar verwachting worden ze in de komende dagen aan Nederland uitgeleverd.