NAVO: klaar om Turkije te verdedigen indien nodig

De NAVO is bereid om bondgenoot Turkije te verdedigen tegen bedreigingen op de zuidelijke flank, zo verklaart NAVO-chef Jens Stoltenberg. Afgelopen weekend drongen twee Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg tijdens de persconferentie na afloop van de bijeenkomst met ministers van Defensie.
NAVO-chef Jens Stoltenberg tijdens de persconferentie na afloop van de bijeenkomst met ministers van Defensie. Foto AP / Virginia Mayo

De NAVO is bereid om bondgenoot Turkije te verdedigen tegen bedreigingen op de zuidelijke flank, zo verklaarde NAVO-chef Jens Stoltenberg vandaag voorafgaand aan een bijeenkomst van ministers van Defensie.

Afgelopen weekend drongen twee Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnen. De regering van Turkije liet weten Rusland voor “elk ongewenst incident” verantwoordelijk te houden.

‘leek geen ongeluk’

Stoltenberg wilde dinsdag niet speculeren over motieven, maar zei dat het “niet leek op een ongeluk”. Volgens de secretaris-generaal gaf Rusland geen echte uitleg over de twee incidenten. Het Russische persbureau TASS sprak overigens niet van een incident, maar van een “bewering”. De ambassadeur voor Rusland bij de NAVO stelde dat de alliantie het incident van zaterdag misbruikt om het beeld van de Russische operaties boven Syrië te vertekenen.

Moskou moet zijn invloed gebruiken om het regime van Assad te laten stoppen met het bombarderen van burgers, zei de Britse minister Michael Fallon van Defensie. Groot-Brittanië stuurt een klein aantal troepen naar de oostelijke grenzen van de NAVO om eventuele Russische agressie af te schrikken.

rusland in Syrië

Rusland voert sinds een paar weken luchtaanvallen uit in Syrië. Het land is een bondgenoot van president Assad, die door het westen wordt gezien als oorzaak van de burgeroorlog in Syrië. Rusland beweert doelwitten van Islamitische Staat te bombarderen, maar vooralsnog zijn vooral tegenstanders van het regime van Assad getroffen. Daar vallen ook door de VS getrainde rebellen onder.

Gisteren voerde het Syrische leger en zijn bondgenoten een grondaanval op rebellen uit, waarbij zij luchtsteun ontvingen van Rusland. Het zou de eerste onderling gecoördineerde aanval zijn sinds Moskou een week geleden militair ingreep in Syrië. De Russen namen doelwitten in het noorden van de provincie Hama en in nabijgelegen gebieden in de provincie Idlib onder vuur.

Lees ook in nrc.next: Machtsvertoon van Russen in Syrië escaleert, over hoe Rusland naar eigen zeggen doelen in Syrië heeft geraakt met kruisraketten.

uitbreiden naar irak

De eerste aanvallen van de Russen boven Syrië, waarbij Iran een zeer belangrijke rol blijkt te hebben gespeeld, werden pas kort van tevoren meegedeeld aan de internationale coalitie die onder Amerikaanse leiding IS bombardeert. Door de gebrekkige communicatie tussen beide partijen is de kans groot op een incident waarbij Russische en Amerikaanse straaljagers zijn betrokken.

Het Russische parlementslid Valentina Matviyenko liet tegenover het Russische persbureau RIA weten dat Rusland ook bereid is om in Irak luchtaanvallen uit te voeren, mocht daartoe een verzoek van de Iraakse regering worden ingediend. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.