Van den Endes M-lab voor musicalvernieuwing moet sluiten

M-Lab, het theater voor musicalvernieuwing, gaat dicht. Eind dit jaar worden de deuren gesloten wegens geldnood. De reprise van de succesvoorstelling Rent, vanaf vanavond, is de laatste productie die er wordt gespeeld.

M-Lab werd in 2007 opgericht op initiatief van Joop en Janine van den Ende, wier Foundation sindsdien zo’n vier ton per jaar heeft bijgedragen. Het theatertje is gevestigd in een vroegere opslagloods in Amsterdam-Noord.

Aanvankelijk kreeg M-Lab ook nog een startsubsidie van de gemeente Amsterdam (twee ton over de eerste vijf jaar) en uit de Basis Infrastructuur (twee ton per jaar). Beide zijn intussen echter stopgezet. De VandenEnde Foundation zou aanvankelijk alleen de eerste drie jaar meebetalen, maar is daarmee nog tot en met dit jaar doorgegaan om het voortbestaan zeker te stellen.

Door de kleinschaligheid (maximaal 150 stoelen) kan M-Lab niet zonder subsidie, aldus directeur Hidde Meijer. „Het is triest te moeten concluderen dat zo’n mooi initiatief zonder steun niet langer kan blijven bestaan”, zegt hij.

Aankloppen bij andere culturele fondsen bleef zonder resultaat.

M-Lab bracht nieuwe musicals, vaak van Nederlandse makelij, die voor het reguliere theatercircuit niet commercieel genoeg zou zijn. In acht jaar tijds werden er ruim vijftig producties gemaakt.