Miedema heeft één probleem: ze scoort niet

Vivianne Miedema was uitgeblust na de sof op het WK, maar een vakantie deed haar goed. De spits geniet weer van haar job.

De Nederlandse spits Vivianne Miedema was deze week teru in Nederland. De international ging met haar club Bayern München op bezoek bij FC Twente in het kader van de Champions Leage voor vrouwen. (1-1)
De Nederlandse spits Vivianne Miedema was deze week teru in Nederland. De international ging met haar club Bayern München op bezoek bij FC Twente in het kader van de Champions Leage voor vrouwen. (1-1)

Ze had het even helemaal gehad met voetbal. Voetbalster Vivianne Miedema zocht met haar vriend afgelopen zomer de Spaanse stranden op. Tien dagen even geen stress, geen druk, en al helemaal geen gezeur aan haar hoofd. De inmiddels negentienjarige spits moest na het mislukte WK nodig bijkomen. Gisteravond ging ze met haar club Bayern München op bezoek bij FC Twente in het kader van de Champions League. Eindstand: 1-1.

„Mijn taak is eigenlijk: ren je rot”, zei Miedema na afloop, nog balend van de remise. „Dat heb ik denk ik uitstekend gedaan. Ik moet de kansen creëren, niet afmaken. Dat is gewoon lastig voor mij als spits. Het is totaal ander voetbal dan in Nederland.”

Het logo, de beroemde hymne en de miljoenen euro’s ontbraken in de Grolsch Veste. Toch kwamen er 6.500 toeschouwers af op het heenduel van de Europese topper tussen de kampioenen van Nederland en Duitsland. Onder hen dertig familieleden en vrienden van Miedema.

Veel kritiek op Miedema

De aanvaller met haar kenmerkende blonde paardenstaart was voor het eerst weer terug op een Nederlands voetbalveld na het teleurstellend verlopen WK voetbal afgelopen zomer in Canada. De natie verwachtte dat de profspeelster zou excelleren voor Nederland en zou opvallen met veel doelpunten, maar het werd een sof.

Miedema had veel last van pijntjes en scoorde niet. Nederland werd uiteindelijk uitgeschakeld in de achtste finale door de latere finalist Japan. Het leidde tot veel kritiek, wat zelfs Miedema in Duitsland niet gewend was. Zo erg zelfs dat moeder Miedema het voor haar dochter opnam op Twitter.

Meteen landskampioen

De van origine Drentse Torjäger speelt sinds de zomer van 2014 voor Bayern München. Meteen in haar eerste jaar werd ze landskampioen in de sterkste competitie van het Europese vrouwenvoetbal. Na haar vakantie in Spanje geniet ze weer van haar beroep. Gisteravond maakte ze op bezoek bij FC Twente haar debuut in de Champions League, wat ook voor vrouwen het hoogste podium is.

Haar zaakwaarnemer Leoni Blokhuis dronk de middag voor de wedstrijd een kop koffie met Miedema. Ze was blij dat haar pupil weer geniet. „Het was niet echt haar WK”, erkent Blokhuis. „Het was voor haar, maar ook voor de rest van het team, een heel nieuwe ervaring. Ze staan in de spotlights en opeens vindt iedereen wat van de speelsters. Daar moeten ze aan wennen. Sommigen zijn tijdens het WK echt afgeslacht in de media.”

Nog steeds geen doelpunt

Miedema zit momenteel beter in haar vel dan ooit. De Duitse taal heeft ze aardig onder de knie en ze woont met een paar teamgenoten in een woning dichtbij het Grünwalder Stadion, de thuisbasis van de vrouwenequipe. Ook heeft ze na het WK een vaste basisplaats veroverd in de Beierse aanval. Het enige probleem van Miedema is dat ze na vier competitieduels nog altijd geen doelpunt heeft gemaakt.

Tegen FC Twente speelde ze weer in haar vertrouwde spitspositie. Miedema speelt in de Bundesliga soms in een tweespitsensysteem of als vleugelaanvaller. Maar ook in Enschede scoorde ze niet. Met een kopkans vlak na rust was ze dichtbij. De bal miste echter vaart en richting. Renate Jansen (1-0) en Melanie Leopolz (1-1) scoorden met fraaie afstandsschoten in de tweede helft wel.