Merkel: asieldossier is mijn ‘verdomde plicht’

Bondskanselier reageert fel op kritiek op haar asielbeleid.

Het oplossen van de vluchtelingencrisis ziet de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) als haar „verdomde plicht” (verdammte Pflicht). In een zeldzaam openhartig en langdurig gesprek met talkshow-presentator Anne Will ging Merkel gisteravond in de aanval tegen al degenen die nu kritiek hebben op haar koers in het asielbeleid.

Voor het eerst in jaren dalen de populariteitscijfers van de bondskanselier. Velen houden haar verantwoordelijk voor de massale stroom asielzoekers die Duitsland binnenkomen of daarnaartoe onderweg zijn. Gisteren nog stuurden bovendien 32 lokale CDU-politici een open brandbrief aan de bondskanselier. Maar Merkel is niet van plan een handbreed te wijken. Was het geen fout van haar om een selfie te maken met een asielzoeker? „Gelooft u echt”, riposteerde Merkel, „dat honderdduizenden mensen huis en haard verlaten vanwege zo’n selfie?” En ze blijft bij haar inmiddels tot mantra geworden uitspraak: „Wir schaffen das!” (We kunnen het aan)

Merkel sprak gistermiddag ook het Europees Parlement toe, samen met de Franse president François Hollande. Het was voor het eerst sinds 26 jaar dat de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland gezamenlijk voor dit forum optraden. Destijds spraken François Mitterrand en Helmut Kohl over de val van de Muur. Nu was het onderwerp de vluchtelingencrisis, die volgens beide regeringsleiders mogelijk een nog grotere opgave kan betekenen voor de Europese Unie.

Volgens het blog Politico pakte Merkel tevoren achter gesloten deuren de Oost-Europese leden van de centrum-rechtse EVP-fractie, waartoe de CDU hoort, hard aan omdat hun regeringen weigeren vluchtelingen op te nemen. Merkel: „Het verwerpen [van het opnemen van vluchtelingen] uit principe, dat is – excuses dat ik het zo bot zeg – een gevaar voor Europa.” De Duitse bondskanselier accepteert het niet dat landen, zoals Hongarije, vluchtelingen afwijzen op grond van hun geloof. Merkel: „Dat is niet onderhandelbaar.”

Dat zij het niet wil laten bij woorden alleen, bleek gisterochtend: Merkel trekt het asielbeleid naar zich toe en heeft Peter Altmaier, chef van het Bundeskanzleramt, verregaande coördinerende bevoegdheden gegeven.

’s Avonds bij Anne Will ontkende Merkel dat zij zo haar voormalige vertrouweling minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken, CDU) buitenspel heeft gezet. „Ik heb hem harder nodig dan ooit”, zei Merkel lachend. Op de vraag of zij bereid is haar politieke leven te riskeren voor haar asielbeleid, wilde Merkel niet direct ingaan. „Voor deze opgave ben ik bereid zo hard te werken als ik kan.”