Kijken: kunnen wetenschappers in de toekomst het menselijk brein kopiëren?

Neurowetenschappers en technici ontrafelen dankzij nieuwe technologieën steeds meer mysteries over het brein. Dat is interessant, maar gaat de kennis op termijn ten koste van de mens zelf?

Een onderzoeker van de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam toont hersenen die worden bewaard voor onderzoeksdoeleinden.
Een onderzoeker van de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam toont hersenen die worden bewaard voor onderzoeksdoeleinden. Foto Valerie Kuypers / ANP

Wat gaat er om in dat hoofd? Je vraagt het je misschien weleens af over de gedachten van een collega, je partner of je eigen brein. Een figuurlijke vraag, maar over de hele wereld zijn er neurowetenschappers en technici die zich letterlijk bezighouden met deze kwestie.

En die groep mensen ontrafelt dankzij nieuwe technologieën steeds meer mysteries over het brein. Dat is interessant, maar gaat de kennis op termijn ten koste van de mens zelf?

Die vraag roept filmmaker Francesco Paciocco op in zijn korte documentaire Master/Mind (ruim 9 minuten). Hij laat verschillende wetenschappers aan het woord, toont indrukwekkende beelden van onderzoekers die digitale activiteit meten in hersenen en ingewikkelde driedimensionale grafieken maken van de verkregen informatie.

Master/Mind from Francesco Paciocco on Vimeo.

Waar worden herinneringen precies opgeslagen? En hoe?

Neurowetenschappers speculeren al jaren over hoe en waar precies in de hersenen herinneringen - persoonlijke informatie die jou maakt wie je bent - worden opgeslagen.

Aan het eind van de film vraagt een van de geïnterviewden: kan het menselijke brein echt niet worden gekopieerd? Is het inderdaad zo uniek? Of zijn wetenschappers in dit digitale tijdperk straks wel in staat om het brein na te maken? en wat betekent dat voor de toekomst? Kan het artsen helpen bij het genezen van bepaalde ziektes bijvoorbeeld?

De verschillende gezichten die in de documentaire aan bod komen geven een inkijkje in de vragen die wetenschappers hebben op dit gebied. En de geïnterviewden speculeren over wat nieuwe kennis over de hersenen in de toekomst voor ons kan betekenen.