Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

McCarthy toch geen kandidaat voor oppositieleiderschap VS

Kevin McCarthy na zijn aankondiging dat hij zich terugtrekt uit de race om het voorzitterschap
Kevin McCarthy na zijn aankondiging dat hij zich terugtrekt uit de race om het voorzitterschap Foto EPA / Shawn Thew

Kevin McCarthy heeft zich teruggetrokken als kandidaat om voorzitter te worden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De gedoodverfde opvolger van partijveteraan John Boehner zei dit te doen vanwege de onenigheid binnen de Republikeinse partij.

Twitter avatar GOPLeader Kevin McCarthy We’re public servants. I have always put this Conference and Country ahead of myself. We need to unite behind one leader and get to work.

Dat meldt persbureau Reuters. McCarthy is meerderheidsleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Hij was de nummer twee achter Boehner. McCarthy leek de gedoodverfde kandidaat om Boehner op te volgen als voorzitter.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kevin McCarthy stapt uit de race om John Boehner op te volgen. Totaal onverwacht https://t.co/G4JPZMwNoC

‘Puinhoop’

Na zijn terugtrekking zijn Jason Chaffetz (Utah) en Daniel Webster (Florida) nog in de race voor het voorzitterschap. Maar volgens NRC-correspondent in de VS Guus Valk is het een ‘puinhoop’ bij de Republikeinen:

“Zowel Chaffetz als Webster heeft niet genoeg afgevaardigden achter zich om een serieuze kans te maken voor het voorzitterschap. De partij is zo verdeeld dat er momenteel geen geloofwaardige kandidaat is die Boehner kan opvolgen. Het is dan ook onduidelijk hoe het nu verder moet. De race ligt helemaal open.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hoe dan ook, er is geen establishment-kandidaat meer voor het Republikeinse leiderschap in het Huis. De machtsstrijd ligt nu helemaal open.

Belangrijke positie

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is een van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek. Na de vicepresident is dit de volgende in lijn van opvolging. Als de president, zoals nu, uit de andere partij afkomstig is, wordt de voorzitter als oppositieleider gezien.

McCarthy liet pas een week geleden weten het voorzitterschap te ambiëren. Hij geldt als een uitgesproken criticus van president Obama. Hij verweet het staatshoofd een “gebrek aan leiderschap” en zijn buitenlandbeleid zou “gruwelijke consequenties” hebben gehad voor de hele wereld - “en het wordt met de dag erger.”

Volgens partijgenoten gooit McCarthy de handdoek in de ring omdat hij zichzelf niet geschikt acht om de versplinterde Republikeinse partij te verenigen. McCarthy was sinds augustus 2014 meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden.

Boehner blijft nog even

Boehner stapte twee weken geleden op, naar eigen zeggen vanwege druk uit de conservatieve vleugel van de partij. Vandaag zei hij er alle vertrouwen in te hebben dat het Huis van Afgevaardigden er de komende weken in slaagt om een nieuwe leider te kiezen. Tot het zover is, blijft Boehner aan als voorzitter.

De 65-jarige Boehner werd in 2011 de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Amerikaanse Congres vormt. Hoewel de Republikeinen de afgelopen jaren steeds de meerderheid vormden in het Huis, had Boehner vaak moeite om zijn ideologisch verdeelde partij bij elkaar te houden.