Jurist die voor kabinet uitweg vond bij maatschappelijke verdeeldheid

Job de Ruiter (1930-2015)

Minister van Justitie, minister van Defensie

Abortus, kruisraketten – CDA’er Job de Ruiter pakte netelige kwesties aan.

Oud-minister Job de Ruiter is afgelopen zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De jurist was lid van het CDA en is vooral bekend omdat hij in de jaren 70 en 80 als minister een belangrijke rol speelde bij het oplossen van enkele gevoelige politieke onderwerpen.

Zo was hij in 1981 als minister van Justitie mede verantwoordelijk voor het tot stand brengen van de abortuswet die eerder voor grote verdeeldheid had gezorgd. Daardoor werd het afbreken van een zwangerschap van niet langer dan dertien weken wettelijk toegestaan en kwam er een eind aan illegale abortuspraktijken.

De Ruiter wist als minister in het kabinet-Van Agt/Wiegel (1977-1981), dat werd gesteund door CDA en VVD, na enkele compromisformules de wet in het Staatsblad te krijgen. Eén van de voorwaarden was dat vrouwen die abortus wilden een bedenktijd van vijf dagen in acht moesten nemen. Die verplichte bedenktijd bestaat nog steeds.

In het eerste kabinet-Lubbers (CDA en VVD), dat in 1982 aantrad, werd De Ruiter tot veler verrassing minister van Defensie. Ruud Lubbers had de hoop dat De Ruiter met zijn goede kennis van het juridische veld en zijn goede imago in progressieve kring behulpzaam kon zijn bij het oplossen van de kruisrakettenkwestie die Nederland in die tijd sterk verdeeld hield. In 1984 werd uiteindelijk besloten dat Nederland 48 raketten zou plaatsen in Woensdrecht.