Janneke Vreugdenhil Vegetarische kaviaar

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Behalve traditionele Oekraïense gerechten geeft Olia Hercules in haar boek Mamoesjka hier en daar ook eigen vertalingen daarvan. Zoals deze salade, die wel iets heeft van baba ganoush, maar dan met aubergine, tomaat en groene pepers in plaats van alleen aubergine.

Ongeraffineerde zonnebloemolie is een onmisbaar ingrediënt in de Oekraïense keuken en veel aromatischer dan gewone huis-tuin-en-keuken zonnebloemolie. Het is te krijgen bij biowinkels. Als u alleen geraffineerde zonnebloemolie in huis hebt, zou ik kiezen voor een goede extra vergine olijfolie. Leg de tomaten, de groene pepers en de aubergines op de barbecue of besprenkel ze met wat olie en leg ze onder de grill. Rooster tot ze geblakerd en geslonken zijn; draai af en toe om. Schep de gegrilde groente in een kom. Bedek de kom met plasticfolie en laat de groente 10 minuten ‘zweten’ - daarna kunt u de schil er gemakkelijk afhalen. Snijd de pepers open en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Doe de steeltjes weg. Ontvel de tomaten en de aubergine zo goed mogelijk. Het is niet erg als er wat zwarte stukjes schil overblijven – die geven een lekker rokerig smaakaccentje. Snijd de gegrilde groente in stukjes. Schep om met de knoflook, de rode ui en kruiden. Voeg een scheut olie toe en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Dien op met brood.