Minderjarige jongens in hun ouderlijk huis: de nieuwe schrik van Ziggo en KPN

Ze waren met z’n vijven, zijn tussen de 14 en 21 jaar oud, opereerden vanuit hun ouderlijk huis en wisten afgelopen zomer de internetverbinding van 1,8 miljoen Nederlanders plat te leggen.

Nu zijn deze vijf jongens aangehouden, zo meldde de politie gisteren. Ze worden verdacht van verschillende zogeheten ddos-aanvallen. In augustus was internetaanbieder Ziggo twee keer het slachtoffer, waardoor de 1,8 miljoen klanten zonder internet zaten. Ook concurrent KPN werd aangevallen. Ddos staat voor distributed denial of service, de vakterm voor een overdosis webverkeer

Al tijdens het politieonderzoek werden de aanvallen anoniem opgeëist. Ook werd Ziggo in een YouTube-filmpje bedreigd met nieuwe aanvallen. De politie denkt dat de jongens wilden laten zien dat ze „tot grote dingen in staat zijn”, zoals het platleggen van internet. Maar ddos-aanvallen, schrijft de politie in een persbericht, zijn „geen spel”, maar „ernstig strafbare feiten waar maximale gevangenisstraffen van jaren op staan”.

In de ouderlijke huizen van de jongens – in Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen – heeft de politie computers, mobiele telefoons, externe harde schijven en usb-sticks in beslag genomen. Dinsdag zijn de vijf de hele dag verhoord door rechercheurs van het ‘Team High Tech Crime’. De vijf verdachte jongens, van wie vier minderjarig, mogen het onderzoek verder in vrijheid afwachten. Dinsdagavond mochten ze terug naar hun ouders. (NRC)