Inflatie in september opnieuw gedaald

foto ANP/ Lex van Lieshout

Door de lage brandstofprijzen is inflatie in Nederland in september gedaald tot 0,6 procent. Dat meldt statistiekbureau CBS vanochtend. De inflatie ligt daarmee 0,2 procentpunt lager dan in augustus, toen de consumentengoederen nog 0,8 procent duurder waren dan in diezelfde maand in 2014.

Benzine was in september 12,5 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2014. In augustus was de prijsdaling op jaarbasis nog 7,5 procent. Ook LPG en diesel waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijs van LPG nam af met 23 procent en was daarmee de sterkste daler. Ook de prijs van vliegtickets is droeg bij aan de daling van de inflatie. Uitschieters naar boven waren aardappelen en telefoons waarvoor consumenten fors meer voor moesten neertellen dan een jaar geleden.

De ontwikkeling van de consumentprijsindex (CPI) laat dit jaar een fluctuerend verloop zien. In januari was de inflatie met 0 procent nog het laagst in 27 jaar, terwijl het cijfer in de maanden daarna weer opliep tot 1,1 procent in mei.

Deflatie in Eurozone

Om beter te kunnen vergelijken met andere landen in de Eurozone, stelt het CBS ook een geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen. Volgens deze rekenmethode daalde de inflatie in Nederland naar 0,3 procent in september. De inflatie in het gehele Eurogebied was met -0,1 procent zelfs negatief. Dat komt neer op een deflatie, een daling van het algemene prijspeil. Eerder was de inflatie ook van december 2014 tot en met maart 2015 negatief. De deflatie voor het gehele gebied wordt veroorzaakt door sterk dalende energieprijzen. Ten opzichte van september 2014 lagen deze 8,9 procent lager.

Deflatie kan nadelig zijn: consumenten stellen hun bestedingen uit in de verwachting dat prijzen nog verder gaan dalen, wat weer een negatief effect kan hebben op de economieën in de Eurozone. Ook wordt het moeilijker schulden af te lossen.