Indonesië geeft gas met goedkopere benzine

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Indonesische economische motor sputtert nu de economische groei onder de vijf procent duikelt. Grote buur China nam de laatste maanden veel minder Indonesische grondstoffen af en de uitgebreide bureaucratie blijft lastig voor Indonesische ondernemers. Tijd om het tij te keren, vind president Joko ‘Jokowi’ Widodo, die een nieuw stimuleringspakket lanceerde, schrijft de Financial Times.

De eerste maatregel gaat direct deze week in: de brandstofprijs gaat met 200 roepia (een eurocent) per liter omlaag. Als ojeks (brommer) en auto’s goedkoper kunnen tanken hebben consumenten meer te besteden, hoopt de regering.

President Jokowi zegt ook het ondernemingsklimaat te willen verbeteren door regels te schrappen. Toch blijft het lastig voor bedrijven om aan de letter van de wet te voldoen, vertelt directeur Franciscus Welirang van de noodle-gigant Indofood:

You have to look continuously to adjust yourself to the regulation — it’s not good for the business, almost every week you have new regulation.

Industrie-orders Japan omlaag

Slecht nieuws uit Japan: de grote machine-orders in de industrie “staan stil”, schrijft de Nikkei Asian Review. De bestellingen uit Japanse fabrieken en bedrijven vielen in augustus met 5,7 procent terug in vergelijking met een maand eerder.

De afname van de Japanse machine-orders is een belangrijke indicator van de economische ontwikkeling in deze derde economie ter wereld. En het is ook weer slecht nieuws voor premier Shinzo Abe, die juist beloofde het land na meer dan twintig jaar uit het economische moeras te trekken.

Vorige maand nog kondigde Abe een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen aan, een soort update van zijn Abenomics. Volgens economen schoten zijn nieuwe voorstellen tekort.

Amazon investeert flink in India

Shoppen vanuit je huiskamer, Indiërs zijn er dol op. Dat merken ze bij Amazon als geen ander, schrijft de Economic Times. Om de vraag vanuit India beter aan te kunnen steekt Amazon nog eens 169 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van het bedrijf in India.

Amazon-baas Jeff Bezos was vorig jaar al lyrisch over de prestaties in India van zijn bedrijf:

We’ve never seen anything like this [...] After our first year in business, the response from customers and small and medium-sized businesses in India has far surpassed our expectations.

Analist Harminder Sahni snapt wel waarom Amazon zo zwaar inzet op de Indiase markt. De ruim een miljard Chinezen doen hun online inkopen vooral op Alibaba. Amazon wil niet nog eens meemaken dat zo’n grote markt aan hun neus voorbij gaat.

    • Wouter van Cleef