Iedereen zijn eigen windmolentje

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: zelf energie opwekken met een 15 meter hoge windmolen.

Bedrijf: E.A.Z. Wind

Oprichter: IJssebrand Ziel (26), Bart Claessen (27), Sjouke Ritsema (27) en Aard Duivenvoorden (27)

Medewerkers: 8

Leuk, zonne-energie. Maar ’s nachts en in de winter heb je er net wat minder aan. Vier jonge ingenieurs die elkaar kennen van universiteit Twente bedachten met hun start-up E.A.Z. Wind iets nieuws om zelf energie mee op te wekken: je eigen miniwindmolen.

Wat is het?

Een kleine windmolen van 15 meter hoogte, die ze de EAZ-Twaalf noemen. Dat komt van de lengte van de rotorbladen: die zijn 12 meter lang. Een EAZ-Twaalf windmolen levert per jaar ongeveer 30.000 kilowattuur op, dat is genoeg om ongeveer tien huishoudens te voorzien van stroom. Ter vergelijking: een ‘normale’ windmolen kan ongeveer 2.300 huishoudens stroom leveren.

Wie wil dit?

Ze richten zich op boerenbedrijven en op gemeentes en dorpen. Omdat je de energie van een windmolen kunt delen, kun je met een groep mensen een windmolen kopen. De oprichters zijn anderhalf jaar bezig en hebben tot nu toe vier windmolens geplaatst. Elke maand worden er drie nieuwe geproduceerd.

Wat is het verdienmodel?

Ze verkopen de windmolens voor 37.500 euro. Dat is inclusief het plaatsen, de fundering en alle elektrische apparatuur. Je betaalt dus niet langer energiekosten (voor een boerenbedrijf loopt dat al snel op tot 5.000 euro per maand). En je krijgt ook subsidie.

Mag je zomaar een windmolen plaatsen?

Nee, het moet wel mogen van de provincie. Daarom richt de start-up zich vooral op de provincie Groningen: de provinciale verordening en de bestemmingsplannen van de meeste gemeenten daar bieden ruimte voor het plaatsen van deze windmolens.