Hillary Clinton keert zich tegen Pacifisch handelsverdrag TPP

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton keert zich tegen het handelsverdrag TPP dat de regering-Obama heeft gesloten met de landen rond de Grote Oceaan. Dat meldt The Financial Times.

“As of today, I am not in favour of what I have learned about it, I don’t believe it’s going to meet the high bar I have set.”

Toen Clinton minister was tijdens de eerste termijn van Barack Obama was ze nog groot voorstander van het handelsverdrag. Het zal voor Obama met deze opstelling van zijn partijgenoot en mogelijke opvolger nóg moeilijker worden de deal aan het toch al kritische Congres te verkopen.

Ook de radicale Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en de populairste Republikeinse kandidaat Donald Trump zijn fel tegenstander van TPP, de Pacifische tegenhanger van het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU.

De campagne van Clinton draait op volle toeren, want ze is intussen ook bezig met een plan om financiële topmannen die zich misdragen op Wall Street strenger te straffen. Ze wil volgens The Washington Post dat aanklagers veel meer achter individuele topmannen en bankiers aangaan die worden beschuldigd van wangedrag.

Nu richten aanklagers zich vooral op bedrijven in z’n geheel, maar Clinton denkt individuen verantwoordelijk stellen voor hun wangedrag en hen strafrechtelijk te vervolgen of hun beloningen af te pakken de beste manier is om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen.

Dell in gesprek met EMC over fusie

Computerfabrikant Dell is serieus in gesprek met data-opslagbedrijf EMC over een fusie. Volgens The Wall Street Journal liggen zowel een gehele als een gedeeltelijke fusie als optie op tafel. EMC is al meer dan een jaar aan het worstelen met zijn toekomst.

Zo was de data-gigant vorig jaar nog in gesprek met Hewlett Packard over een fusie, maar die ketste af nog voordat HP besloot zichzelf op te splitsen. Na de berichten over de mogelijke fusie met Dell schoten de aandelen EMC gisteren met bijna 8 procent omhoog.

Dell is buiten het zicht van het grote publiek al een tijdje bezig de draai te maken van personal computers, die zware concurrentie hebben van tablets en smartphones, naar meer winstgevende sectoren als opslag en veiligheid. Dell heeft een schuld van bijna twaalf miljard dollar. Hoe het bedrijf de aankoop van (delen van) EMC wil financieren is nog niet duidelijk.

Californië verplicht zichzelf via wet tot meer duurzame energie

Gouverneur Jerry Brown van Californië heeft een wet getekend die de staat verplicht om in 2030 de helft van zijn elektriciteit te produceren uit duurzame bronnen. Hiermee wil Californië volgens persbureau Reuters bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Senator Kevin de Leon die de wet opstelde is trots:

“Two measures dealing with the energy efficiency and renewable energy are far-reaching and the most advanced in the world.”

Milieu-activisten vinden de wet een stap in de goede richting, maar vinden hem niet ver genoeg gaan, zegt Rebecca Claassen van Food & Water Watch:

“There’s no question that increasing the amount of power California gets from renewable sources is good for our state. But cutting emissions and increasing clean energy use only gets us part of the way”

De milieulobby vindt het vooral teleurstellend dat de bepaling is geschrapt waarin expliciet stond dat het gebruik van olie in de komende 15 jaar met de helft zou moeten dalen. Die is gesneuveld na protesten van de olie-industrie.

    • Arjan Meesterburrie