Hightech schilderkunst in een oud grachtenpand

Werk van Frank Ammerlaan enMarc Bijl in de nieuwe Upstream Gallery
Werk van Frank Ammerlaan enMarc Bijl in de nieuwe Upstream Gallery Foto Gert-Jan van Rooij

Op hun oude locatie in de Amsterdamse Pijp waren ze uit hun jasje gegroeid, zegt galeriehouder Nieck de Bruijn van Upstream Gallery. „Het plafond was er met 2,80 aan de lage kant”, vertelt hij. „Veel van onze kunstenaars maken monumentaal werk. Ronald Ophuis werkt nu bijvoorbeeld aan een schilderij van drie bij vijf meter. Dat paste daar echt niet.”

Sinds deze week is Upstream gevestigd op de bel-etage van het Poppenhuis, een zeventiende-eeuws grachtenpand aan de Kloveniersburgwal. De kunstenaars krijgen hier de ruimte om hun ambities waar te maken: de plafonds van het stadspaleis zijn 5,5 meter hoog. Om van het deftige grachtenpand toch een enigszins neutrale galerieruimte te maken, zijn witte voorzetwanden voor de muren geplaatst. De kroonluchters zijn vervangen door een gloednieuw ledlichtsysteem. Maar details herinneren nog wel aan voorgaande eeuwen, zoals de Delftsblauwe tegeltjes in de kamer die straks de ‘private viewing space’ gaat worden. Onder hun verzamelaars is steeds meer vraag naar zo’n afgesloten ruimte waar in alle rust naar de koopwaar gekeken kan worden, vertelt De Bruijn.

De eerste tentoonstelling Transformer biedt een mooie dwarsdoorsnede uit de ‘stal’ van Upstream. Er is extreem abstracte, hightech schilderkunst van Frank Ammerlaan en Rafaël Rozendaal, die van kleur verschiet wanneer je erlangs loopt. Maar er zijn ook de extreem realistische werken van kunstenaars Ronald Ophuis en de Britse tekenaar David Haines. Marc Bijl laveert slim tussen die twee uitersten met zijn schilderij Ferguson (2015). Het is op industriële wijze vervaardigd, met poederlak op een aluminium plaat, en bestaat op het eerste gezicht uit slechts drie abstracte kleurvlekken. Maar de titel verraadt een diepere betekenis: de kleuren zijn afgeleid van een portret van Michael Brown, de zwarte jongen die door politiegeweld om het leven kwam. Zo bezien zijn dit geel, dit blauw en dit rood een ferm politiek statement.