Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Update aantal Volkswagens pas september 2016 klaar

De Duitse minister van Transport zegt dat de aangekondigde software-updates voor sommige auto’s van Volkswagen niet voldoende is. Bij een aantal types zal een hardware-update moeten worden uitgevoerd, en die is pas in september 2016 beschikbaar.

Het logo van een Volkswagenauto reflecteert in een plas wter, bij de fabriek in Wolfsburg in Duitsland.
Het logo van een Volkswagenauto reflecteert in een plas wter, bij de fabriek in Wolfsburg in Duitsland. Foto Julian Stratenschulte / EPA

De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt zegt dat de aangekondigde software-updates voor sommige auto’s van Volkswagen niet voldoende is. Bij een aantal types zal een hardware-update moeten worden uitgevoerd, en die is pas in september 2016 beschikbaar.

Dat zei minister Dobrindt gisteravond als reactie op het plan van Volkswagen.

Regering eiste oplossing met tijdschema

De Duitse overheid vroeg het autobedrijf om een voorstel voor een oplossing, inclusief een tijdsplan. Volgens Dobrindt wordt er in het voorstel gesproken over het terugroepen van auto’s met een 2-liter-, 1.6-liter- en 1.2-litermotor.

Auto’s met een 2-litermotor hebben een software-update nodig die eind van dit jaar klaar zal zijn en begin volgend jaar wordt geïnstalleerd. Volkswagen met 1.6-litermotoren hebben een technische wijziging nodig, die dus pas in september 2016 gereed is. Volgens de minister zijn er 3,6 miljoen auto’s met een 1.6-litermotor in Europa.

Er werd niet gezegd welke aanpassing de 1.2-litermotoren nodig hebben.

Duitse RDW moet akkoord gaan met het plan

Gisteren werd bekend dat Volkswagen in januari wil beginnen met het aanpassen van de auto’s die zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Toen zei Volkswagen-topman Matthias Müller dat een update van de software bij de meeste auto’s voldoende zal zijn.

Volkswagen legt deze week de technische details van de oplossing voor aan het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), de Duitse RDW.

Eind 2016 moeten alle auto’s in Duitsland zijn aangepast. Of dit ook geldt voor alle 11 miljoen betroffen auto’s wereldwijd is niet duidelijk.

Komt iedereen wel naar de dealer?

Ook is het niet zeker dat Volkswagen-eigenaren hun auto laten updaten; automobilisten zijn niet verplicht om bij de garage een update te halen. Door de aanpassing neemt mogelijk het vermogen van de auto iets af en zullen automobilisten het tankje AdBlue – tegen stikstofoxiden – vaker moeten bijvullen.

Dat zijn geen lokkertjes, maar als niemand zijn auto update, worden de wegen ook niet schoner. Volkswagen hoopt dan ook dat dat de motivatie is om de software-update toch te laten uitvoeren.

Nieuwe topmannen

Ruim een week na het aantreden van de nieuwe topman Matthias Müller krijgt Volkswagen aanstaande woensdag ook een nieuwe president-commissaris. Hans Dieter Pötsch, de huidige financiële topman van het bedrijf, wordt de man die het dieselschandaal moet oplossen.