‘Hallo, met Patty’

Thomas Rueb belt met Patty Klein (69). Haar stripfiguur Noortje, bekend uit de Tina, is gisteren veertig geworden.

1975
1975

Veertig jaar Noortje, hoe voelt dat nou?

„Een lááánge tijd. Heb nu, wacht even... 1.737 Noortjes gemaakt. Als ik oude nummers teruglees, dan denk ik: heb ík dat geschreven? Echt? Herinner ik me niets meer van. O, wat leuk, denk ik dan: vroeger was ik echt veel beter.”

Is ze veranderd?

„Ze kreeg nieuwe kapsels, een mobiele telefoon, ‘geluksles’ op school – ze gaat met haar tijd mee. Maar ze is en blijft een puber, met alles wat daarbij hoort. Haar publiek is door de jaren zelfs jonger geworden. Tienjarigen lezen de Tina nu ook.”

Zijn er nog taboes?

„Zoenen, dat kan nog wel. Maar die arme Noortje zal nooit seks hebben. En ze mag niet op dieet, niet beginnen over lijnen. De meisjes van nu zijn veel te gevoelig voor anorexia.”

Hoe verzin je de verhalen?

„Meestal terwijl ik in slaap val. Er ligt een notitieblok klaar op mijn nachtkastje. Eén keer verzon ik het plot in mijn droom: toen had Noortjes vader een boot gehuurd in de vakantie. Haha. Dat bleek een veerpont die alleen heen en weer gaat. Ik schrijf ze uit en Jan Steeman – inmiddels 83 – tekent ze.

Wie is Noortje?

„Ze is de puber die ik had willen zijn. Ik was schuw en verlegen, bezig met dieren, ging in het reptielenhuis werken op mijn zestiende. Noortje is mijn daadkrachtige alter ego. Al heeft ook zij soms haar twijfels, zo van: ‘o, ik ben zo lelijk...’”

Sorry, één onbeschofte vraag: bent u niet veel te oud om u in te leven in een puberbrein?

„Ik was ooit in therapie en de psychiater vond me te kinderlijk. Hij koppelde, zo heerlijk Freudiaans, Noortje aan mijzelf. Maak haar eens volwassen in je hoofd, zei hij. Ik viel van mijn stoel van het lachen. Noortje wordt nooit volwassen.”