Gluten in de glutenvrije Cheerios - zo’n fout komt vaker voor

foto iStock

Een allergie is al lastig genoeg - mag je iets wel of niet eten of drinken? - maar het wordt wel heel lastig als fabrikanten verkeerde informatie op hun voedsel zetten. Per ongeluk. Het Amerikaanse bedrijf General Mills roept deze week in de VS 1,8 miljoen dozen van hun populaire cerealmerk Cheerios terug, omdat daarin gluten zouden zitten. Terwijl ze verkocht zijn als glutenvrij. Ook in Nederland komen zulke recalls regelmatig voor.

Naar schatting heeft 1 tot 3 procent van de Nederlanders last van voedselovergevoeligheid. Bij kinderen is dit 4 tot 6 procent. Allergie voor melk, schelpdieren, kippenei, soja, noten en tarwe komt het vaakst voor.

Een paar voorbeelden van wat er dit jaar al fout ging:

Onwetendheid

Dat het regelmatig fout gaat, komt volgens Jos Bruin van warenwetadvies.nl door onwetendheid.

“Ik denk dat er door de levensmiddelenindustrie beter gelet wordt op de (mogelijke) aanwezigheid van allergenen dan enige jaren geleden. Mede door het ontbreken van kennis worden er toch nog fouten gemaakt.”

Het komt niet vaak voor dat mensen overlijden aan de gevolgen van een voedselallergie. De Gezondheidsraad sprak in een rapport uit 2007 over “jaarlijks één of enkele mensen”. Vier- tot zesduizend Nederlanders hebben een potentieel levensbedreigende voedselallergie. Er is volgens de Stichting Voedselallergie geen reden om aan te nemen dat die cijfers sindsdien zijn veranderd.

Populariteit

Of de fout met de Cheerios van invloed gaat zijn op de verkoop, moet nog blijken. Vooralsnog is het merk erg geliefd in de Verenigde Staten:

    • Maike van Leeuwen