Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

EC-voorzitter Juncker: we moeten Rusland correct behandelen

Het Westen moet Rusland ‘correct’ behandelen en met ze praten als gelijken. Dat heeft de president Juncker van de Europese Commissie gezegd. Hij uitte ook felle kritiek op Barack Obama.

Juncker tijdens zijn State of the Union, vorige maand.
Juncker tijdens zijn State of the Union, vorige maand. Foto EPA / Patrick Seeger

Het Westen moet Rusland ‘correct’ behandelen en met ze praten als gelijken. Dat heeft de president Juncker van de Europese Commissie gezegd, meldt AFP. Juncker uitte ook op felle toon kritiek op Barack Obama.

Poetin had moeite met uitspraken van Barack Obama waarin hij Rusland ‘een regionale macht’ noemde, zegt Juncker. “Wat wil dat zeggen! Zo spreken wij niet over Rusland!”, riep Juncker volgens AFP uit tijdens een debat in het Zuid-Duitse Passau. Volgens de Luxemburger heeft Poetin in gesprekken laten weten dat hij dergelijke uitspraken niet accepteert.

Obama deed zijn uitspraken over Rusland in het Haagse Gemeentemuseum tijdens de nucleaire top NSS, in maart vorig jaar:

“Dat Rusland een regionale macht is die een bedreiging vormt voor enkele directe buren is niet uit kracht, maar uit zwakte. Rusland heeft in Oekraïne decennia lang enorme invloed gehad, sinds de Sovjet-Unie uiteen viel. En wij hebben behoorlijke invloed op onze buren. Wij hebben het in het algemeen niet nodig om ze binnen te vallen om een duurzame, coöperatieve relatie met ze te onderhouden. [...] En dus sta ik tot op de dag van vandaag achter mijn antwoord dat de Russische daden een probleem zijn. Ze vormen niet de grootste bedreiging voor de binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten.”