Duitse justitie doorzoekt bedrijfspanden Volkswagen

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vandaag bedrijfsdoorzoekingen uitgevoerd bij Volkswagen in Wolfsburg.
Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vandaag bedrijfsdoorzoekingen uitgevoerd bij Volkswagen in Wolfsburg. Foto REUTERS / Axel Schmidt

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vandaag meerdere invallen gedaan bij bedrijfspanden van Volkswagen, waaronder het hoofdkantoor in thuisstad Wolfsburg. Dat meldt persbureau AFP.

Met de inval wil justitie informatie veiligstellen die verband houdt met het dieselschandaal waarin de autobouwer momenteel is verwikkeld. Het gaat om onder meer documenten met bedrijfsgegevens en externe apparatuur voor dataopslag, meldt de openbaar aanklager in Braunschweig in een verklaring. De informatie zou moeten helpen bij het beantwoorden van de vraag wie verantwoordelijk is voor het gesjoemel met de uitstootgegevens en hoe de fraude heeft plaatsgevonden.

Volkswagen heeft daarbij naar eigen zeggen een ‘uitgebreide hoeveelheid documenten’ overgedragen.

“We zeggen onze volledige medewerking toe aan dit onderzoek. Hiermee wordt een grote schoonmaak in gang gezet waar Volkswagen behoefte aan heeft.”

Justitie kwam vorige week in actie nadat duizenden mensen aangifte hadden gedaan tegen Volkswagen vanwege de manipulatie van emissiedata. Het Duitse concern kwam eerder deze maand in opspraak nadat het toegaf in elf miljoen auto’s met de software te hebben gesjoemeld.

Later meer.