Duitse export loopt sterk terug

De Duitse export is in september hard gedaald ten opzichte van een maand eerder. Ook de import holde flink achteruit.

Porsche-auto's staan in Bremershaven klaar voor uitvoer naar het buitenland.
Porsche-auto's staan in Bremershaven klaar voor uitvoer naar het buitenland. Foto EPA. Ingo Wagner

De Duitse export kende het afgelopen maand zijn grootste daling sinds januari 2009, toen Europa midden in de financiële crisis zat. Ten opzichte van augustus van dit jaar daalde de export in september met 5,2 procent. Op jaarbasis steeg de uitvoer van goederen en diensten nog wel 5 procent.

Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis donderdag op basis van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers. Eerder werd door economen nog gerekend op een krimp in de uitvoer van 0,9 procent. In absolute getallen gemeten kromp de Duitse export met 5,4 miljard euro. Een verklaring ligt deels in de dalende vraag vanuit China, een belangrijke handelspartner voor onze oosterburen.

Ook de cijfers over import liet met een daling van 3,1 procent een negatieve trend zien. Ten opzichte van september 2014 steeg de invoer wel nog met 4 procent. De afname kan negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Ongeveer 20 procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Een dalende vraag naar Duitse producten werkt door in de Nederlandse uitvoer.

In de gegevens is nog niet het effect meegenomen van het dieselschandaal bij Volkswagen, de grootste autobouwer van Duitsland. Naar verwachting zullen de gevolgen hiervan pas over enkele maanden doorklinken in de cijfers over de Duitse economie, wanneer een eventuele daling in het aantal autoverkopen zichtbaar wordt.