Burundi wijst diplomaat uit naar Rwanda

Burundi heeft gisteren een hoge Rwandese diplomaat uitgewezen. Burundi beschuldigt zijn buurland ervan de oppositie tegen president Pierre Nkurunziza op te stoken en onderdak te bieden aan een generaal die afgelopen mei een couppoging deed. Waarnemers vrezen voor een openlijk conflict tussen Burundi en Rwanda, twee landen die een bloedige geschiedenis van slachtingen tussen Tutsi’s en Hutu's delen. Dit jaar ontstond in Burundi (10 miljoen inwoners) onrust door het voornemen van president Nkurunziza om zich, in strijd met de grondwet, te laten herkiezen voor een derde termijn. Dat gebeurde ook afgelopen zomer. Sindsdien dreigt Burundi af te glijden naar een burgeroorlog. Waarnemers spreken over gewapend verzet. Bij geweld zijn de afgelopen maanden al ruim honderd mensen gedood. (NRC)