Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Overstappen van hypotheekaanbieder kan je veel geld besparen

Een hypotheek afgesloten met een vaste rente en bang voor de overstapboete? Dat hoeft lang niet altijd, want overstappen van hypotheekaanbieder loont vaker dan veel huizenbezitters denken. Eén op de vijf huizenbezitters kan fors profiteren van een wisseling, blijkt uit berekeningen van het nieuwe bedrijf ikbenfrits.nl waar de Volkskrant over schrijft.

Huiseigenaren denken vaak dat het pas aan het einde van de rentevaste periode de moeite waard is om te wisselen van hypotheekaanbieder. Maar de overstapboete en de kosten voor taxatie, de notaris en financieel advies blijken in veel gevallen lager dan het voordeel dat gepakt kan worden met een nieuwe lagere rente.

Vooral huizenbezitters die tien tot vijf jaar geleden hypotheken sloten met lange rentevaste periodes kunnen er bij de huidige lage rentestand flink op vooruit gaan. Dat geldt helemaal voor klanten van kleine partijen als QUION, GMAC en Direktbank die lage overstapboetes hanteren omdat ze zich willen terugtrekken van de hypotheekmarkt.

Vastgoedondernemer eist miljoenen van ProRail

Er dreigt een nieuwe financiële strop voor het veel bekritiseerde ProRail. De Rotterdamse vastgoedondernemer Willem Tulling heeft veel grond langs het spoor waar ProRail nu oneigenlijk gebruik van maakt en wil daar een flinke smak geld voor hebben, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het bedrag voor de schadeloosstelling, huurvergoeding of overname van zijn grond kan oplopen tot 55 miljoen euro. Dat is gebaseerd op een vierkante kilometerprijs in een eerdere raamovereenkomst tussen ProRail en Rail Side, het bedrijf van Tulling.

Maar ProRail, dat de laatste tijd toch al onder vuur ligt vanwege financieel wanbeleid, lijkt flink geschrokken van het totaalbedrag wat uit de berekeningen komt en probeert er nu onder uit te komen. In een zaak over een stuk grond bij Baarn heeft de rechter Tulling al gelijk gegeven en dus lijkt er voor ProRail geen ontkomen aan om met miljoenen over de brug te komen.

AutoBinck neemt groothandels Kwik-Fit over

AutoBinck staat op het punt om USN Centuri, het groothandelsbedrijf van Kwik-Fit Nederland, over te nemen. Dat meldt De Financiële Telegraaf. AutoBinck was oorspronkelijk vooral bekend als importeur van Mazda en Hyundai, maar is door een reeks van overnames inmiddels ook een aardige speler geworden op het gebied van automaterialen en wordt dat met de Kwik-Fit-dochter erbij helemaal.

Directeur Cor Baltus van AutoBinck-dochter PartsPoint wil de overname van USN Centuri nog niet bevestigen, maar toont wel duidelijk zijn interesse:

“Het is niet zo raar dat wij belangstelling zouden hebben voor branchegenoten. Wij hebben nu al een aantal overnames achter de rug en zijn nog steeds actief op acquisitiepad in de Benelux.”

USN Centuri was jarenlang een stabiel winstgevend onderdeel van Kwik-Fit, maar de resultaten vallen de laatste tijd tegen door de crisis en de afgelopen zachte winters waardoor er veel minder winterbanden zijn verkocht.

    • Arjan Meesterburrie