Dijkhoff wil burgemeesters ‘overtuigen’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is zo druk met het regelen van opvang dat hij aan weinig andere zaken nog toekomt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD)
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) Foto ANP

De druk op staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) kan moeilijk groter worden dan nu. Dagelijks moet hij onderdak vinden voor honderden asielzoekers, terwijl de mogelijkheden voor opvang steeds verder uitgeput raken. Lokale bestuurders zijn verontwaardigd nadat Dijkhoff het aantal asielzoekers in het Drentse dorp Oranje dinsdag had verdubbeld, zonder toestemming van de burgemeester. En die avond moest Dijkhoff vanuit zijn dienstauto toezien hoe dorpbewoners hem na zijn toelichting wilden belagen.

Burgers zijn bezorgd, de PVV beleeft hoogtijdagen en ook voor Dijkhoffs eigen partij is het ongemakkelijk dat uitgerekend een VVD’er verantwoordelijk is voor het verlenen van onderdak aan zoveel asielzoekers.

Omdat de staatssecretaris zo druk is met asiel, heeft hij een aantal andere dossiers, waaronder privacy, overgedragen aan minister Ard van der Steur (VVD), werd gisteren bekend.

De 34-jarige staatssecretaris zit er net een half jaar, sinds hij Fred Teeven opvolgde, maar hij laat nog geen enkel teken van stress zien. Als je hem vraagt naar de overdracht van dossiers aan Van der Steur zegt hij droogjes dat het „op bepaalde dossiers drukker en meer werk” werd. „Het is goed om alle dossiers en thema’s de aandacht te geven die ze verdienen.”

Ook blijft hij nuchter over zijn geblokkeerde dienstauto in Oranje. „Ik heb wel eens prettiger avonden meegemaakt. Maar ik snap ook dat de mensen schrokken van de boodschap die ik kwam brengen.”

Intussen zit zijn agenda de hele dag bomvol met overleggen en belafspraken. Bijvoorbeeld met burgemeesters, die hij moet overtuigen tóch extra opvang toe te staan.

Overtuigen, omdat hij hen niet wil ‘overrulen’. „Ik baal er zelf ook van dat het zover gekomen is. Maar het alternatief was mensen buiten laten slapen.”

De besluitvorming in gemeenten duurt vaak weken, zegt hij. „Terwijl ik elke dag voor een paar honderd mensen onderdak moet vinden.”

De afgelopen maanden belde Dijkhoff al vier keer met burgemeester Ton Baas (VVD) van Midden-Drenthe. Die antwoordde telkens: ‘je weet wat mijn antwoord is’, waarna Dijkhoff uitweek naar soberder locaties. Nu waren zelfs die niet meer beschikbaar.

Laat deze noodgreep niet zien dat het een volgende keer – als zulke bedden niet beschikbaar zijn – alsnog mis kan gaan? Daar gaat Dijkhoff niet op in, evenmin op de vraag hoe lang Nederland deze aantallen nog aankan. „Er zijn geen rekensommen die een maximum aangeven.”

Dijkhoff hoopt dat gemeenten haast maken met de opvang van vluchtelingen met een verblijfsstatus. 14.000 van hen zitten nog in een asielzoekerscentrum, terwijl ze moeten doorstromen naar een sociale huurwoning.

Morgenochtend heeft Dijkhoff hierover een noodoverleg met gemeenten en provincies. Ook premier Rutte en vicepremier Asscher zijn erbij.