Deutsche Bank schrapt dividend na grote strop

Deutsche Bank heeft beleggers gewaarschuwd dat er een megaverlies zit aan te komen. Het is de zoveelste tegenvaller van Duitslands grootste bank.

Heftige reactie
Heftige reactie

De kwartaalcijfers moeten nog komen. Maar het nieuws is zo slecht dat Deutsche Bank, die mede de beursgang van ABN Amro gaat begeleiden – er mee naar buiten moest: naar alle waarschijnlijkheid lijdt zij over het derde kwartaal een megaverlies van 6,2 miljard euro.

Duitslangs grootste bank (98.138 werknemers, 1,7 miljard euro winst in 2014) kwam er gisteren mee naar buiten. De beleggers moesten worden gewaarschuwd – het beetje winst dat de bank in het eerste half jaar had geboekt, wordt in een klap weggevaagd.

Onder de streep staat nu een nettoverlies van 4,8 miljard euro. Dat zal vermoedelijk niet meer worden goedgemaakt gedurende de rest van het jaar. De nieuwe topman John Cryan, die enkele maanden geleden het roer overnam nadat de positie van de vorige topman door alle problemen onhoudbaar was geworden, kondigde daarom meteen aan dat beleggers rekening moeten houden met een fors lagere jaarlijkse dividenduitkering – in het slechtste geval krijgen ze er zelfs geen.

Voor Deutsche Bank is de strop, die voor een belangrijk deel het gevolg is van forse afschrijvingen bij de zakenbanktak, de zoveelste tegenvaller. De bank wordt achtervolgd door schandalen en financiële problemen. In april dit jaar kreeg zij de hoogste boete (2,3 miljard euro) van alle banken die tot nu zijn beboet voor fraude met de Libor-rente. De bank wordt op dit moment onder meer verdacht van betrokkenheid bij een groot fraudeschandaal met wisselkoersen. Deutsche Bank maakte gisteren gelijktijdig bekend dat het 1,2 miljard euro apart zet voor toekomstige juridische kosten in verband met de affaires. Dat draagt bij aan het verwachte verlies.

Alle problemen hebben het imago van de bank in eigen land zwaar beschadigd. Net als Volkswagen, dat onlangs in opspraak kwam wegens fraude met dieselmotoren, is Deutsche jarenlang een paradepaardje van de Duitse economie geweest. Topman Anshu Jain, de vroegere baas van de zakenbanktak waar veel problemen hun oorsprong vonden, stapte deze zomer op.

Beleggers reageerde gisteren in eerste instantie geschrokken op het nieuws van het miljardenverlies. De koers van het aandeel daalde sterk. Vanochtend schommelde de koers. Het lijkt erop dat beleggers er nog niet uit zijn of de aankondiging een teken is van een verdere verslechtering van de situatie bij Deutsche, of dat er juist schoon schip gemaakt wordt, zoals de top beweert.