Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Wrap: 50 soorten dips voor chips en Wereldeidag

Hoe geef je een bord eten een professionele look? Weet jij waarom Obama zich bemoeide met de bereidingswijze van guacamole? En wist je dat een ei ‘ontkookt’ kan worden? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Eggs Benedict
Eggs Benedict Foto Katherine Lim/Flickr

Hoe geef je een bord eten een professionele look? Weet jij waarom Obama zich bemoeide met de bereidingswijze van guacamole? En wist je dat een ei ‘ontkookt’ kan worden? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Ei erbij?

Elk jaar vindt op de tweede vrijdag van oktober de Wereld Ei Dag plaats. Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan het gezonde en veelgebruikte ingrediënt door er festivals over te organiseren, wedstrijden te plannen - wat dacht u van het NK Uitsmijter bakken -, kortingen voor te geven en uiteraard door er mee te koken.

Want je kan er natuurlijk van alles mee: ze bakken, ze koken, ze roeren, ze gebruiken in een omelet, pocheren voor in een gerecht als Eggs Benedict, frituren, je kan ze vullen en nog veel meer. Er is zelfs een aparte Wikipediapagina voor. Mocht je per ongeluk de verkeerde keuze maken - geen paniek. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk een ei ‘gedeeltelijk te ontkoken‘.

Speciale soep

Nu de dagen weer wat afkoelen en de verwarming weer sinds lange tijd wordt opengedraaid is er niets lekkerder dan een warm kopje soep. Vijf bijzondere bereidingen van klassieke soepen op een rij:

Chips with Dips

Als zelfs de president van de Verenigde Staten zich bemoeit met de bereidingswijze van guacamole, dan weet je dat de dips bij chips behoorlijk belangrijk zijn. Maar laten we beginnen bij het begin: de chips zelf. Te maken met van aardappel (en hier met baconsmaak), van mais of van banaan en van cassave, zoals ze in Indonesië en Suriname graag doen.

Dan de dips. Mits goed gemaakt, maken ze bijna alles lekkerder. Bij nachos is niets lekkerder dan klassieke guacemole, een pittige salsa of een gesmolten kaasdip.

Wil je iets luchtigers, dan is een frisse yoghurt-chutney misschien meer iets voor jou. Of een limoen-parmezaan dip. En je kan natuurlijk ook zelf mayonaise of ketchup maken. Zo zijn er nog honderden soorten te verzinnen. Kooksite Saveur heeft er voor je gemak alvast 50 op een rij gezet.

Opmaken als een chef

Dat een mooi opgemaakt bord beter verkoopt dan een zooitje hebben we hier al eerder vermeld. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En bovendien, soms ziet een bord met daarop iets wat uit elkaar gevallen lijkt te zijn er ook prachtig uit. Vraag maar aan Massimo Bottura met zijn Oops, I dropped the lemon tart‘-gerecht.

Afijn, om u een zetje in de goede richting te geven zijn hier vijf manieren van de site Bon Appètit om het bord professioneel op te maken.

  1. Yin & Yang, waarbij je zachte ingrediënten aan de ene kant van het bord smeert, en hun harde tegenpolen aan de andere kant legt. Wel handig als je een diep bord neemt voor het smeren.
  2. De Picasso, waarbij je met ingekookte wijn, jus of chocoladesaus het bord eerst met een kwastje beschildert. Laat het vervolgens even drogen in een semi-warme oven, en leg daarna het voedsel erop.
  3. Verborgen laagjes, waarbij je met flinterdunne laagjes eten (kan aardappel, fruit of groente zijn) andere lagen ingrediënten en dus smaken verbergt.
  4. De veeg, waarbij je met de achterkant van een lepel saus in een vloeiende beweging over het bord uitsmeert, alvorens je de rest van de ingrediënten op het bord plaatst.
  5. De breuk, waarbij het gerecht op het bord zo wordt neergelegd dat het lijkt alsof er iets mis is gegaan. Kan heel goed met meringues of met een taartje. Tijdens een bezoek aan De Wereld Draait Door zien Bottura zien hoe hij dat maakt.