Clinton nu wel tegen handelsdeal TPP

Als Minister van Buitenlandse Zaken noemde ze het Trans Pacific Partnership de ‘gouden standaard’ onder de moderne handelsakkoorden. Maar als presidentskandidate voor de Democraten, en worstelend met een opmerkelijk succesvolle tegenkandidaat ter linkerzijde (Bernie Sanders), vindt Hillary Clinton het verstandiger het TPP af te wijzen. „Het beantwoordt niet aan de hoge lat die ik gelegd heb,” zo zei ze gisteren in een interview met CBS.

Het mega-handelsakkoord tussen de VS en elf landen rondom de Stille Oceaan belooft een belangrijk verkiezingsthema te worden. Vooral Democraten zijn vaak tegen, omdat onder eerdere akkoorden zoals Nafta (tussen Mexico, de VS en Canada), veel Amerikaanse banen verdwenen. Tegenhangers van Clinton, zoals Bernie Sanders en Martin O’Malley, zijn tegenstander van het akkoord. Vice-president Joe Biden, van wie dit weekend een beslissing wordt verwacht over zijn kandidatuur, is voor. Ook de Republikeinse kandidaten zijn verdeeld. Zo is Jeb Bush voor en Donald Trump tegen.