Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Blatter en Platini geschorst door FIFA-commissie - UEFA schorst Platini

Platini (links) en Blatter in 2011.
Platini (links) en Blatter in 2011. Foto: Michael Probst / AP

Zowel FIFA-voorzitter Sepp Blatter als Michel Platini, die kandidaat is om Blatter op te volgen, is door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst, zo meldt persbureau Reuters. Ook de tweede man achter Blatter, Jerome Valcke, is voor eenzelfde periode geschorst. Valcke was al eerder door de FIFA op non-actief gesteld.

De drie mannen mogen hun functies - Platini is voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA - in deze periode niet invullen. Ook andere activiteiten rond voetbal, zowel nationale als internationale, zijn verboden. De schorsing kan met nog eens 45 dagen worden verlengd, meldde de ethische commissie onder leiding van Hans-Joachim Eckert.

Het is de vraag of Platini door de schorsing wel kandidaat kan zijn, zegt NRC-redacteur Bas Tooms:

“Kandidaat-voorzitters moeten een integriteitstoets doorstaan voordat zij verkozen kunnen worden. Een van de voorwaarden van een FIFA-voorzitter, en aspirant-voorzitter, is dat hij van onbesproken gedrag is. Iets wat nu moeilijk vol te houden is, na verdachtmakingen van corruptie en een tijdelijke schorsing.”

UEFA schorst Platini ook

De schorsing leek in eerste instantie het vertrouwen dat de UEFA in Platini heeft niet te beschamen. De voetbalbond liet weten “volledig vertrouwen” te hebben in de Fransman.

Twitter avatar UEFA UEFA UEFA Executive Committee stands behind Michel Platini
http://t.co/n221bcgq74

Later kwam de Europese bond daarop terug. Het bracht het een verklaring naar buiten waarin staat dat Platini gedurende zijn schorsing geen taken als voorzitter van de UEFA zal uitvoeren. Hij miste daardoor gisteren al een vergadering van het uitvoerend comité van de UEFA en heeft verschillende reizen moeten annuleren. Op 15 oktober houdt het UEFA een spoedoverleg over de situatie rondom Platini.

Platini noemde het besluit van de FIFA vandaag een schijnvertoning en wees alle beschuldigingen van de hand. Wel zal hij inderdaad zijn functie voorlopig niet vervullen en legt hij zijn officiële taken tijdelijk neer, meldt de UEFA. Hij heeft al meerdere afspraken afgezegd. Er is nog geen vervanger aangekondigd.

‘Stemmen ronselen’

Dat Blatter geschorst zou worden, lekte gisteren al uit via Britse en Duitse media. Blatter en Platini liggen onder vuur wegens dubieuze betalingen tussen 1999 en 2002. De Franse ex-voetballer Platini zou in die periode twee miljoen Zwitserse frank hebben ontvangen van Blatter. In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatters herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011.

In een reactie op de schorsing stelt Blatter’s raadsman Richard Cullen tegenover persbureau AP:

“Blatter is teleurgesteld dat de ethische commissie niet de juiste procedure heeft gevolgd aangezien hij niet is gehoord voordat de schorsing werd uitgesproken. Deze actie is een vergissing. Er is een onderzoek geopend, maar nog niemand is aangeklaagd.”

‘Nieuw dieptepunt’

De Nederlandse voetbalbond KNVB noemt in een reactie de ontwikkelingen een ‘nieuw dieptepunt’:

De KNVB vindt het een schande voor het hele voetbal dat de president van de FIFA, Sepp Blatter, voor de zoveelste keer intens slecht in het nieuws is. Zijn voorlopige schorsing door de ethische commissie van de FIFA, op grond van zware verdenkingen van frauduleus handelen, heeft een niet te tolereren, negatieve impact op de voetbalsport en zijn bestuurders. Wie van voetbal houdt, gruwt van deze ontwikkelingen.

Twitter avatar KNVB KNVB Reactie KNVB: Ontwikkelingen FIFA nieuw dieptepunt en een schande voor het voetbal: http://t.co/NIda1ycCEv. http://t.co/GzXNLJHh3L

De bond neemt ‘zo ver mogelijk afstand’ van de gebeurtenissen en ‘voelt zich gesterkt in zijn kritiek op het functioneren van de FIFA en een aantal van zijn functionarissen’.

Tijdelijke voorzitters

De taken van Blatter worden bij de FIFA tijdelijk overgenomen door de Kameroener Issa Hayatou. De 69-jarige bestuurder is senior vice-president binnen de voetbalorganisatie. Hij is tevens voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF. De rol van Platini binnen de UEFA wordt tijdelijk waargenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar.

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is het helemaal zat en pleit voor een “geloofwaardige externe voorzitterskandidaat” om het roer over te nemen bij het door schandalen geplaagde FIFA. “Genoeg is genoeg”, aldus Bach. Volgens de voorzitter kampt de FIFA met een “structureel” probleem dat niet zomaar kan worden opgelost door het kiezen van een nieuwe topman.

Zes jaar schorsing kandidaat-voorzitter Chung

Ook kandidaat-voorzitter Chung Mong-joon is per direct voor zes jaar geschorst en kreeg een boete van 100.000 Zwitserse francs (91.500 euro) - ook hij wordt ervan verdacht dat hij stemmen heeft geregeld voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022.